Setmana negra a Catalunya. Diversos robatoris de coure han complicat, més si cap, la circulació de trens de Rodalies a la zona metropolitana de Barcelona i del Camp de Tarragona. Però no només els lladres d’aquest material, que es compra a uns 6 euros al quilo, ataquen la xarxa ferroviària. Els Mossos d’Esquadra del grup de Patrimoni de la DIC de la regió de Ponent, a Lleida, han detingut cinc homes, tots de nacionalitat romanesa, amb domicili conegut a Madrid, d’entre els 20 i els 28 anys, que el passat 16 de desembre van entrar a robar a l’empresa Fagavi de Bellvís, a, Pla d’Urgell, i, el 22 de febrer, a Tubs Palau, a Juneda, a les Garrigues, on van robar diverses quantitats de coure. 

Amb el primer robatori va permetre a la policia poder-los identificar i amb el segon, el de la setmana passada, poder-los detenir a Esparreguera, al Baix Llobregat, quan estaven intentant ingressar els diners que havien cobrat després de vendre el coure a una ferrovellera del municipi. 

Els Mossos investiguen als detinguts per poder-los relacionar amb més robatoris d’aquest tipus. Es tracta d’homes de nacionalitat romanesa, que sumen gairebé 120 antecedents tots junts -fora de Catalunya; els Mossos encara no els havien detingut cap cop-. A més dels dos delictes de robatori amb força que s’han pogut acreditar fins ara, també estan acusats de pertinença a grup criminal. Tots cinc van passar dissabte a disposició judicial al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia a Martorell i van quedar en llibertat amb càrrecs, segons ha pogut saber ElCaso.cat.

Un tiquet porta els Mossos fins als lladres

El robatori a Bellvís de final de 2023 va permetre a la policia posar noms i cognoms als lladres que havien entrat a robar a l’empresa Fagavi. Van accedir a l’empresa i van emportar-se coure, causant danys per valor de 400.000 euros. L’empresa va haver d’aturar la seva producció i també van haver de reparar les instal·lacions. Els lladres, de perfil molt baix, amb força bruta s’emporten el cablejat, arrencant-lo de la paret. La policia va poder localitzar la zona on van sanejar el cable -el pelen per tal de poder-lo vendre a les ferrovelleres- i allà van trobar un tiquet d’una gasolinera de Saragossa on havien recarregat un telèfon mòbil. 

La col·laboració policial amb la Guàrdia Civil va permetre poder recuperar les càmeres de seguretat de la benzinera i poder identificar totes les persones que anaven al cotxe i, per tant, relacionar-les, de manera indiciària, amb els autors dels robatoris a Bellvís. Els Mossos tenien les cares i el vehicle. No va ser complicat pels agents de Patrimoni de la DIC de Lleida posar noms i cognoms als homes. Homes de nacionalitat romanesa, d’ètnia gitana, molt coneguts per robatoris d’aquest tipus arreu d’Espanya, però que no havien “treballat” encara per la zona de Catalunya. 

Un robatori a Juneda i uns lladres a Esparreguera

Aquella nit uns desconeguts havien accedit a l’empresa de Juneda i més tard, abans de les nou del matí, una patrulla de la Policia Local d’Esparreguera els va detectar al seu municipi mentre estaven mirant-se un caixer automàtic. En ser identificats, es va posar en coneixement dels Mossos d’Esquadra que havien aturat uns homes que eren d’interès policial, i agents de la DIC de Ponent i de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Mollerussa, en saber que aquella mateixa nit havien robat en una empresa, van anar fins al Baix Llobregat per confirmar si podien ser els lladres, i així va ser.

Els agents dels Mossos van detenir-los i van confirmar amb les càmeres de seguretat d’una deixalleria de la zona, que acabaven de vendre el coure que, suposadament, havien robat a les Garrigues. En un primer moment els responsables de l’empresa gestora de residus no van col·laborar amb els investigadors, però finalment la policia va poder observar per càmeres que els investigats havien entregat uns 500 quilos de coure. A la inspecció de l’empresa de Juneda els Mossos també troben una petjada que pot relacionar-se amb un dels investigats, fet que acaba confirmant la participació dels identificats a Esparreguera amb l’assalt d’aquella matinada. També coincideix el coure entregat i els diners que van intervenir els agents de la Policia Local.

Aquest dissabte van ser entregats al jutjat de guàrdia de Martorell i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarta que els detinguts es puguin relacionar a altres robatoris de coure a Catalunya. La investigació també ha de servir per aclarir quin paper jugava aquesta deixalleria on els detinguts van vendre, fent-se passar per una tercera persona, el coure sostret. La identificació d’aquests homes en diversos punts de Catalunya els darrers mesos dona força a la policia catalana per vincular-los com grup criminal.

Fase 2 del POE Metall

Els Mossos d’Esquadra ha reforçat la prevenció i investigació de robatoris d’aquest tipus de metall, que els darrers mesos està fent estralls. S’han incrementat les vigilàncies a les zones de vies, en trams de Rodalies i també d’alta velocitat, i s’ha augmentat a la fase 2 el Pla Operatiu Específic (POE) del Metall, que també preveu el control administratiu de zones on els lladres poden vendre el material sostret. Els robatoris no s’aturen. Aquest cap de setmana, segons ha pogut saber ElCaso.cat, han assaltat dues empreses a Tarragona i Vila-seca. D’una es van emportar una caixa forta, on hi havia 5.000 euros, i de l’altre, tot i que havien carregat coure en una furgoneta, l’alarma els va fer marxar sense botí. La Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona ho investiga.