En els últims anys, la gastronomia i el contingut a internet relacionada amb ella s'ha posat molt de moda. Molts canals de YouTube o pàgines web es dediquen a parlar sobre aquest tema i fins i tot hi ha plataformes que permeten als clients fer una petita ressenya sobre els llocs en els quals mengen.

Es poden valorar moltes coses d'una experiència en un restaurant. La qualitat del menjar, l'estil gastronòmic, l'ambient d'un establiment, l'atenció del personal o fins i tot la presentació dels plats.

Algunes experiències gastronòmiques són extremadament costoses, sobretot els xefs que han estat guardonats amb alguna estrella Michelin solen apostar per cuina d'una qualitat extrema i el valor del compte puja molt, estant lluny de ser opcions viables per a persones que vulguin trobar la millor relació entre qualitat i preu.

La nova aposta dels xefs guardonats

Fa un temps alguns dels xefs més reconeguts d'Espanya han apostat per col·laborar amb altres institucions o obrir negocis alternatius als seus restaurants principals. La idea d'aquest moviment empresarial és la d'apropar-se al públic general i tenir més clients potencials amb menjars que siguin més econòmics.

Gràcies a aquesta nova estratègia alguns de nosaltres tenim la possibilitat de gaudir de plats preparats o dissenyats per xefs de primer nivell a un preu realment accessible. A Espanya s'han repartit 224 estrelles Michelin, i per això hi ha diversos establiments que ofereixen menjar de qualitat i molts d'aquests locals s'han adaptat per no haver de pagar una fortuna per menjar en ells.

Dabiz Muñoz / Europa Press

Un dels xefs que ha apostat per un model alternatiu més econòmic és el català Jordi Cruz. Menjar en l'ABaC, el seu restaurant principal, costa 225 euros, una quantitat realment elevada i a l'abast de pocs comensals. Recentment, va obrir el Ten's Tapas Restaurant, que ofereix diverses tapes des dels 3,90 euros i també està disponible un menú degustació que costa 54 euros.

Els germans Roca també han apostat per aquest model. El seu restaurant és un dels més prestigiosos del món, però no està a l'abast de qualsevol, és per això que han decidit obrir el Gos Roca, en el qual ofereixen un menú diari per 13 euros, que contrasta amb el cost dels seus menús degustació de fins a 225 euros.

D'altres aposten pel menjar de carrer

El xef Dabiz Muñoz és el propietari del DiverXO, un dels restaurants més cars i valorats d'Espanya. Ha decidit crear diversos plats inspirats en el menjar de carrer, però els ha afegit el seu toc personal amb alguns ingredients típics de la cuina asiàtica.

El seu nou projecte, anomenat StreetXo, aposta per un nou concepte allunyat de la cuina de disseny. Ven hamburgueses i frankfurts en food trucks en el centre de Madrid. Hi ha diverses opcions, però el preu oscil·la entorn dels 15 euros per comensal.

Andoni Luis Aduriz també ha volgut apropar la cuina típica del País Basc a tot el que ho vulgui provar-la. En el Topa Sukaldería, el seu nou restaurant, ofereix diversos plats que costen entre 6 i 18 euros.