Un grup de persones va linxar un home, que segons els seus familiars patia un trastorn mental, que els atacants van acusar de blasfèmia en haver, suposadament, cremat algunes pàgines de l'Alcorà a l'est del Pakistan, va dir aquest diumenge a Efe una font policial.

Muhammed Amin, un oficial de Policia de la zona de Tulamba en la província de Punjab va parlar amb els companys d'Efe sobre el succeït: "Primer el van lligar, després el van arrossegar fora d'una mesquita i el van apedregar fins a la mort, i després van penjar el seu cos d'un arbre", va dir.

El succés va tenir lloc dissabte a la nit, quan es va divulgar el rumor a la localitat que la víctima havia cremat algunes pàgines de l'Alcorà a la mesquita, va explicar Amin. Malgrat l'arribada de diversos policies a la zona, l'oficial va afirmar que el grup de persones va refusar lliurar l'home a les autoritats: "Van començar a tirar pedres contra la policia i un oficial va resultar ferit", va dir, abans d'afegir que quan els reforços van arribar a la zona "l'home ja havia mort.

Segons Amin, la víctima pertanyia a una altra zona propera i els seus familiars van assegurar les autoritats que patia un trastorn mental. La Policia ha registrat un cas contra més de 300 persones, de les quals 33 han estat identificades, encara que de moment no ha detingut cap acusat.

Les imatges del linxament s'han difós per les xarxes socials

Diversos vídeos del succés van ser àmpliament difosos a les xarxes socials, en els que es pot veure com un grup de persones enfurismades arrossega un home lligat fora de la mesquita, per tot seguit començar a apallissar-lo mentre un bon nombre d'assistents gravava els fets amb els seus telèfons mòbils.

En un segon vídeo, la víctima és penjada d'un arbre mentre diverses persones proven d'evitar que els responsables incendiessin el seu cos, aparentment sense vida. Aquest nou incident de linxament, en un país conservador on les acusacions de blasfèmia són amb freqüència un disparador de violència, va desencadenar la condemna de responsables polítics.

El representant especial del primer ministre sobre harmonia religiosa, Tahir Mehmood Ashrafi, va denunciar que assassinar un home acusat de blasfèmia és inacceptable: "No només condemno això en els termes més clars possibles, també crec que els autors haurien de rebre un càstig exemplar", ha dit avui en un comunicat en vídeo.

El cap de Govern de Punjab, Usman Buzdar, va afirmar en un comunicat que "prendran accions legals estrictes contra els involucrats en aquest tràgic incident".

Un problema que fa molts anys que hi és

El Pakistan té una dura llei contra la blasfèmia, establerta en l'època colonial britànica per evitar xocs religiosos, però en la dècada de 1980 diverses reformes afavorides pel llavors dictador, Mohamed Zia-ul-Haq, van afavorir l'abús d'aquesta norma.

Des d'aleshores, s'han produït un miler d'acusacions per blasfèmia, un delicte que al Pakistan pot comportar la pena capital, si bé mai no s'ha executat ningú per tal crim.

El desembre passat, un grup de persones va linxar i va calar foc al cos d'un home d'origen esrilanqués a la ciutat pakistanesa de Sialkot, al nord-est del país, presumptament per cometre blasfèmia. Aquesta acció va provocar la condemna d'organismes internacionals i el Govern de Sri Lanka.