La Policia Nacional ha detingut deu persones a Madrid i Navarra en una operació en la qual els agents van descobrir dos laboratoris clandestins de cocaïna a la localitat madrilenya d'El Molar, on es processava cocaïna a gran escala. L'organització tenia la capacitat de produir 300 quilos de droga al mes.

Laboratoris clandestins de cocaïna a Madrid

Segons informa la Direcció General de la Policia, la investigació, dirigida un jutjat d'Alcobendas (Madrid), va començar el desembre de 2019, quan els agents van ser alertats, per part de les autoritats colombianes, de l'existència d'una organització dedicada al tràfic de drogues amb enllaços a Espanya que estarien intentant instal·lar un laboratori clandestí a Espanya, relata Efe.

Les indagacions van confirmar que la xarxa havia instal·lat un laboratori clandestí de processament de clorhidrat de cocaïna en una finca de lloguer vacacional rural a El Molar i, al seu torn, pretenia instal·lar un segon laboratori del mateix tipus, per a la qual cosa ja disposava de tots els productes i eines necessàries per a això.

A més, disposaven de dues naus industrials en aquesta localitat madrilenya, on emmagatzemaven els dissolvents com a pas previ per traslladar-los al laboratori a mesura que la producció de droga els anava requerint.

Els investigadors també van descobrir que els integrants de l'organització pertanyents a la cadena de distribució de la droga eren a Navarra. Es tractava d'un home i una dona d'origen colombià que, una vegada rebuda la droga, procedien a la distribució de la mateixa per aquesta comunitat.

Detenció de deu membres de l'organització

D'aquesta forma, el passat 25 d'agost es va detenir els deu membres de l'organització i es van practicar sis registres, entre ells el laboratori que els detinguts tenien a ple rendiment i on treballaven cinc "cuiners" en el moment de l'assalt del Grup Especial d'Operacions (GEO).

Amb aquesta actuació policial s'ha aconseguit intervenir al laboratori 20 quilograms de clorhidrat de cocaïna ja disposats per a la seva distribució i venda, 30 quilograms de pasta base en procés de conversió, quatre bidons de 120 litres de capacitat amb substància precipitant-se, més de 1.300 litres de productes químics per a l'extracció del clorhidrat de cocaïna, així com tot l'utillatge necessari per a la seva manipulació.

D'altra banda, a Madrid capital es van practicar uns altres dos registres i es va detenir el líder de l'organització. Es van confiscar sis vehicles que eren utilitzats principalment pel cap i els seus dos homes de confiança per realitzar els transports de droga i proveir el laboratori dels productes químics i altres estris necessaris.

Finalment, a Pamplona van ser arrestades unes altres tres persones -dos homes i una dona- que formaven part de la cadena de distribució de la droga a Navarra.