El Jutjat d’Instrucció de Vilanova i la Geltrú ha decidit deixar en llibertat Amarouch Azbir, l’home detingut el passat dimarts junt amb Mohamed Said Badaoui, sobre els qui pesava una ordre d’expulsió d’Espanya per considerar que eren una amenaça per a la seguretat nacional. Després de més de set hores de declaració davant el jutge, Azbir ha pogut marxar a casa seva, al contrari que Said Badaoui, a qui el Jutjat d'Instrucció de Reus va decidir enviar aquest divendres al CIE de Barcelona. En tots dos casos, però, l’ordre d’expulsió no s’ha aturat i l’Audiència Nacional ha de resoldre els recursos que s’han presentat contra les seves deportacions després que es negués a suspendre-les.

L’advocat d’Azbir celebra la posada en llibertat del seu client i assegura que d’aquesta forma es posa de manifest que no suposa cap risc per a la seguretat nacional. A més, denuncia que en cap moment ha tingut accés als informes policials que així ho apunten. D’altra banda, el lletrat també ha volgut posar de manifest la diferència de criteris i el tracte que ha rebut Said Badaoui en ser enviat pel Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Reus al centre d’internament d’estrangers (CIE) de Barcelona.

Azbir és el president de l’associació cultural islàmica Al-Forkan de Vilanova

Amarouch Azbir fa més de 20 anys que resideix a Vilanova i la Geltrú, on és el president de l’associació cultural islàmica Al-Forkan. Fa més d’una dècada va sol·licitar la nacionalitat espanyola, però li van denegar la petició. Per a continuar demanant-la, va contractar els serveis d’un advocat i va presentar un recurs contenciós administratiu a l’Audiència Nacional per a reclamar l’expedient i saber les causes per les quals li havien denegat la nacionalitat. La seva sorpresa va arribar el passat mes de juliol, quan no li van lliurar l’informe i li van entregar una ordre d’expulsió acusant-lo d’haver-se radicalitzat i ser un perill i una amenaça per a la seguretat nacional. En el comunicat, l’acusen d’impedir que la gent de l’associació Al-Forkan s’integri en la ciutat de Vilanova i no condemnar atacs islamistes.

Segons l’advocat d’Azbir, aquesta acusació no està fonamentada en cap prova i per a demostrar-ho ha fet pública una fotografia on es veu a Azbir en una protesta de rebuig a un atemptat. Des de l’associació cultural islàmica Al-Forkan defensen que el seu president ha promogut una societat lliure, de mentalitat oberta i en favor de la multiculturalitat. Per la seva banda, des del Parlament de Catalunya també s’ha aprovat una declaració en suport de Badaoui i Azbir amb els vots a favor d'ERC, Junts, la CUP i els comuns. En el text els diferents grups polítics defensen que es tracta d'un cas de "repressió política i islamofòbia per part de l'Estat espanyol, aquesta vegada mitjançant la Llei d'Estrangeria".