Durant una nit de juliol de 2019, a Navarra, un agent de la Guàrdia Civil va demanar un cafè sol, llarg i amb gel a un bar. La discussió que es va inaugurar llavors entre l'agent i la cambrera -ell criticava la qualitat del cafè- va acabar amb la detenció de la dona, emmanillada "contra la paret".

El judici ha quedat vist per a sentència a Navarra. Per la Fiscalia es tracta d'una detenció il·legal i en la que es va produir un abús d'autoritat. Per això ha demanat 9 anys d'inhabilitació a l'agent i una multa de 2160 euros. L'agent, ferm, defensa la seva actuació.

Cafè sol, llarg i amb gels

Els agents uniformats van entrar al bar dels fets a dos quarts d'onze de la nit. Abans de començar el torn i per no adormir-se al cotxe van decidir prendre dos cafès: un tallat i un de sol, llarg i amb gels, que acabaria desencadenant una detenció molt probablement precipitada.

L'acusat va afirmar durant el judici que, malgrat que freqüenta el lloc, "des del principi rebem un tracte desfavorable per la nostra presència". A l'agent, que acumula 16 anys al cos, no li va agradar l'aspecte de la seva beguda: "Segurament el cafè llarg és amb una mica més de cafè", recorda les seves paraules. Després d'aquesta observació, relata, la cambrera s'hauria mostrat "agressiva" i el seu tracte va ser "hostil", "humiliant" i "amenaçador": ella "em va respondre que si m'agradava bé, i que si no, això era el que hi havia. Aquí ho fem així", afirma. "No va agradar-me la seva resposta".

Cafè / Phere

Cafè / Phere

La declaració de la víctima només coïncideix amb la de l'acusat en què el cafè que va demanar era sol, llarg i amb gels. "Un cafè així és molt subjectiu. Però li vaig dir que si volia un altre, o si volia més aigua, que esperés cinc minuts perquè havia de servir molts sopars, no sabia què més fer...", relata la cambrera.

Emmanillada contra la paret

L'agent afirma haver-se sentit ofès durant la discussió amb la cambrera i propietària del lloc. Va ser aleshores quan va demanar el full de reclamacions.

"I llavors ella va començar a dir que aquest uniforme no representava res per a ella i que només voliem molestar. Utilitzava un to elevat i m'assenyalava amb el dit. Feia escarafalls, em deia que no era ningú per demanar-lo res i que no l'intimidàvem. Ho treia tot de context. Després li vaig demanar que s'identifiqués, va lliurar el permís de conduir i el meu company va comprovar trucant a la central si tenia antecedents". L'historial era net d'infraccions, relata Noticias de Navarra.

La cambrera, lluny de coincidir amb el relat de tracte espantós que augura l'agent, explica que "una companya em diu que el guàrdia vol que surti. Em va demanar el full de reclamacions i que m'identifiqués. Li vaig donar i també el permís de conduir, i em diu que no li prengués el pèl. No comprenia què passava".

Em trepitjava les cames al cotxe

L'agent, a lo seu: "Percebia una hostilitat palpable al local, hi havia menyspreu i humiliació perquè tractava de desautoritzar-nos. Li vaig dir al company que cridés a la brigada en cap per notificar els fets", prossegueix el processat. El fiscal, provant d'entendre tals ofenses a l'abast de pocs, va preguntar: "Però quins fets, que havia de comunicar?". A la resposta: "Que ella no atenia raons i això era una desobediència greu i una alteració de l'ordre públic. Ella ens deia que ens havia donat el que volíem i que marxèssim. Encoratjava a la violència i hostilitat dels presents", va al·legar l'agent. Un rifi rafe de parbulari i l'abusón que vol castigar els 'infidels'.

Guàrdia Civil / Europa Press

Guàrdia Civil / Europa Press

"Vaig percebre risc per a la meva integritat i vaig demanar reforços". L'escena va acabar amb la cambrera emmanillada i asseguda al cotxe patrulla camí a la caserna de Puente La Reina (Navarra). Una detenció que amb prou feines va durar unes hores, fins que de matinada el responsable del quarter va posar la cambrera en llibertat.

Segons la dona, relata Noticias de Navarra, ella "volia acabar amb la discussió per continuar treballant. Tenia les hamburgueses a la planxa, taules sense atendre, i després em demana la llicència d'obertura. No el vaig insultar mai. Estic més que acostumada a atendre a policies, mai no he tingut cap problema, al revés. Però em va posar molt nerviosa. Em va dir que sortís fora i sí, li vaig dir que ell ni 20 com ell m'intimidaven. (...) I em va arraconar i em va posar els grillons. Després em trepitjava les cames al cotxe i estava entossudit en que no anava a veure el meu marit i que passaria mil hores al calabós".

Dos anys després i després d'una sessió de judici, ara el cas ha quedat vist per a sentència.