L'assassinat d'Asunta Basterra Porto a mans dels seus pares adoptius quan tenia només 12 anys, el 2013, va commocionar tot l'estat espanyol. L'estrena a Netflix, el passat 26 d'abril de la sèrie El caso Asunta ha remogut el mar d'incògnites que encara ara envolten el crim, sense resoldre cap, més aviat explicant una història que "no respecta els fets provats" segons ha sentenciat José Antonio Vázquez Taín, el jutge que va instruir el cas i qui, segons ell mateix, apareix retratat com un "prevaricador".
"La sèrie m'ha decebut moltíssim. Estic tremendament trist", ha confessat en una entrevista a El Confidencial. La imatge que han pintat d'ell els guionistes el retrata com un magistrat disposat a fer qualsevol cosa per fer encaixar els fets a la seva teoria, fins i tot manipular a un testimoni. "Es busca el morbo i s'oblida a la víctima. Dos adults es confabulen contra la seva filla, però la culpa és del jutge", ha afegit. A més a més, considera que El caso Asunta no s'ajusta a la realitat pel que fa al funcionament de la justícia espanyola, donant una imatge "molt dolenta" de cara a l'estranger.
Incògnites sense resoldre més d'una dècada després del crim
El jutge Taín va considerar provat que els pares adoptius de l'Asunta, Rosario i Alfonso, la van drogar amb Orfidal i la van ofegar. El seu cos va aparèixer el 22 de setembre del 2013 al voral d'un camí del municipi de Teo, a només 16 quilòmetres de Santiago de Compostel·la. Durant el judici, les proves contra el matrimoni els van acabar condemnant a divuit anys de presó. La mare, Rosario, havia estat l'autora material de la mort de la petita Asunta, mentre que el pare, l'Alfonso, va planejar tot el crim. La Rosario es va suïcidar l'any 2020 penjant-se a la seva cel·la i l'Alfonso continua encara entre reixes.