L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous la dona que s'enfronta a 22 anys de presó per "permetre" que un home violés la seva filla de 8 anys a canvi de diners o drogues. Segons les acusacions, la menor va conviure amb els pares biològics a Roses (Alt Empordà) el 2008 i 2009 i la van sotmetre a "violència continuada" propinant-li pallisses o ruixant-li el cap amb insecticida. A més, la vexaven i humiliaven fent-la menjar de quatre grapes o obligant-la a "desfilar" amb roba interior i botes de taló. Només han jutjat la mare perquè el pare va morir.

El relat de la víctima al judici ha estat esfereïdor i ha explicat que arrossega seqüeles: "Els homes em repugnen". L'acusada nega els fets i assegura que la filla diu "mentida rere mentida".

El cap del seu pare l'hauria violat

La víctima va interposar la denúncia l'any 2017, quan ja feia cinc anys que vivia de manera permanent amb una família d'acollida. Segons ha explicat al judici, quan estava a 4t d'ESO no va "poder més": "Necessitava explicar-ho perquè m'ajudessin". La noia, que ara ja és major d'edat, ha concretat que tenia ideacions suïcides, s'autolesionava i veia que tenia molts problemes per relacionar-se amb nois. A dia d'avui aquesta situació persisteix, explica. 

El relat detallat que ha fet descriu un calvari de maltractaments, abusos sexuals, humiliacions i vexacions entre els anys 2008 i 2009, l'únic període de la seva vida durant el que va viure amb els seus pares biològics a Roses. Llavors tenia entre 7 i 8 anys, relata l'ACN.

Mossos d'Esquadra / Mossos d'Esquadra

Mossos d'Esquadra / Mossos d'Esquadra

La jove ha declarat que la duien sovint a casa d'un home, que ella interpreta que era com "el cap" del seu pare. Quan arribaven al pis la jove recorda veure com el cap entregava marihuana als seus progenitors. També com s'injectaven alguna substància, tot i que no pot precisar quina. Després els pares la deixaven allà i el presumpte cap la despullava i la violava. Tot això passava, segons les acusacions, amb la connivència dels pares i "amb ànim de lucrar-se econòmicament" a costa de la menor.

La víctima ha descrit l'home i ha explicat que va ser capaç d'ubicar l'adreça buscant el domicili per Google Maps però la investigació no ha pogut identificar-lo.

Maltractament a casa

La denunciant ha exposat que els pares la maltractaven sovint, tant a ella com al seu germà que és un any més petit. "Els càstigs i les pallisses eren constants", sostenen les acusacions. Ha explicat que sovint els cremaven amb cigarrets i després "reien" o els van ruixar amb líquid anti-escarabats al cap. "Teníem polls i ens van posar el líquid, ens feia molt mal i coïa molt", ha precisat. Això li va provocar ferides al cap i actualment encara ha de fer servir un xampú i una loció especials.

Esposas / CME

Manilles / CME

Tant la noia com el seu germà han explicat que els seus pares els obligaven a "desfilar" en roba interior i sabates de taló. Segons la víctima ho feien "per excitar-se" perquè després mantenien relacions sexuals i els obligaven a mirar.

No era l'única escena sexual que relaten haver vist. La víctima ha concretat que la seva mare exercia la prostitució i quedava amb clients en un vehicle i també presenciaven les relacions.

Finalment, els germans han detallat que els pares els obligaven a robar "vi i cervesa" al supermercat i recollir menjar dels contenidors: "Allò que estava en bon estat s'ho menjaven ells, a nosaltres ens donaven els productes en mal estat i a vegades ens ho feien menjar de quatre grapes". A més, el pare també va orinar sobre ells mentre dormien.

La defensa nega els fets

L'Audiència només ha jutjat la mare perquè el pare va morir. La processada ha negat totes les acusacions i ha dit que "mai" va fer mal als seus fills. No s'explica per què van interposar la denúncia i ha afirmat que, quan va morir el pare, ella no tenia recursos econòmics i per això van marxar de Catalunya per anar a Castella i Lleó.

"No en tinc ni idea de per què m'han denunciat, només sé que estan intentant esbrinar si treballo i si tinc diners", ha dit. També ha negat haver-se drogat mai o haver exercit la prostitució. Afirma que a Roses va treballar de cambrera, netejant apartaments turístics i cuidant d'una dona d'edat avançada. Al darrer torn de paraula, ha afirmat que els seus fills han dit "mentida rere mentida". 

Per això, la seva defensa demana l'absolució perquè sosté que no hi ha cap prova que acrediti el relat de la filla. També apunta que hi podria haver "ànim espuri" perquè la víctima ha dit al judici que va acabar sentint "odi" per la mare biològica.

No obstant això, els psicòlegs que van avaluar la víctima han concretat que el relat "compleix els criteris de credibilitat" i que li van apreciar simptomatologia compatible amb estrès posttraumàtic amb conductes autodestructives i ideacions suïcides.

La fiscalia acusa la mare d'un delicte de maltractament habitual, quatre delictes de maltractament en l'àmbit familiar a persona especialment vulnerable, un delicte continuat d'exhibicionisme i provocació sexual, un delicte de corrupció de menors i un delicte continuat d'abusos sexuals a menor d'edat en comissió per omissió amb agreujant de parentiu. Sol·licita 22 anys de presó, una multa de 7.200 euros i que indemnitzi la menor amb 30.000 euros. També vol que la inhabilitin per exercir la pàtria potestat durant 6 anys. L'acusació particular s'ha adherit a la petició de la fiscal. El judici ha quedat vist per a sentència.