El jutjat d'instrucció número 3 de Badalona ha acceptat l'ampliació de la querella en el cas del 'nen robat' de Banyoles, que demanava investigar altres persones implicades. Amb la reobertura del cas el passat desembre, la víctima demanava també que s'investigués a mitja dotzena de persones més que podrien estar vinculades amb el robatori quan era petit i finalment aquest estiu el magistrat ha acceptat ampliar la querella.

Adoptat il·legalment als 7 anys

Joan Francesc Beamonte Isern va néixer el 1966 a l'Hospital Clínic de Barcelona i després d'una infància difícil, a càrrec de les seves àvies, va acabar en un hospici de Barcelona el 1973, on va ser adoptat per una família de Banyoles quan només tenia set anys, els Coll i Corominola. "Em van robar amb un procés d'adopció totalment irregular", assegura.

Joan Francesc Beamonte Isern / ACN

Joan Francesc Beamonte Isern / ACN

Segons ha descobert amb els anys, durant bona part de la seva vida ha conviscut, sense saber-ho, amb dues identitats, ja que en el moment de l'adopció es va crear una partida de naixement a nom de Joan Coll. Un jutge de Girona ja va anul·lar aquesta identitat falsa per la via civil el 2018 i ara es reobre per segon cop la via penal.

Arxivament i reobertura del cas

El cas del 'nen robat' de Banyoles segueix en fase d'instrucció al jutjat número 3 de Badalona. La causa penal que la víctima havia obert contra els seus pares adoptius va quedar arxivada per haver prescrit la causa. Després de presentar un recurs el mateix Beamonte i també la fiscalia, l'Audiència de Barcelona va ordenar a finals del 2020 reobrir el cas.

Aprofitant aquesta nova fase d'instrucció, la víctima va demanar ampliar la querella contra mitja dotzena de persones més que estarien implicades amb el seu robatori quan era petit per donar-lo a la família d'adopció. Joan Francesc Beamonte assegura que la família eren només una part d'una "trama més gran".

En un escrit d'aquest juliol, la fiscalia no s'oposa a l'ampliació de la querella però demana a la Unitat Central de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra que facin les diligències pertinents per investigar qui estava implicat en aquest cas i en quin grau. Per això, la fiscalia afirma que la qualificació jurídica només es farà una vegada es tanqui la fase d'instrucció.

Ara, el magistrat de Badalona s'ha pronunciat en la mateixa línia. No s'oposa a l'ampliació de la querella però deixa en mans dels Mossos d'Esquadra veure quantes persones estaven vinculades amb el robatori i en quin grau hi estaven implicades. Per contra, el magistrat ha acceptat ampliar el termini d'instrucció sis mesos més a partir del 29 de juliol. Això vol dir que a principis del 2022 s'hauria de tancar aquesta fase judicial.