Noves imatges de les inundacions que assolen el sud de Catalunya per les fortes pluges. Localitats de les comarques del Montsià i el Baix Ebre, com ara Alcanar o Sant Carles de la Ràpita, han patit múltiples destrosses i els carrers es troben plens d'aigua.

Destaca el rescat de les persones que es trobaven en el càmping d'Alfacs, que han requerit de l'assistència d'un helicòpter de Salvament Marítim.

L'aigua envesteix les cases d'Alcanar

Molts veïns han aconseguit gravar esgarrifoses imatges de l'aigua que recorre les poblacions, entrant amb força a cases i establiments i que ha arrossegat diversos vehicles i mobiliari urbà. La violència dels torrents ha colpejat façanes com la d'aquesta casa d'Alcanar, situada al carrer Barranc de Sant Jaume, que rep les primeres envestides de les aiguades.

Tal com apunta el nom del carrer, que inclou la paraula barranc, aquests habitatges es van construir a prop d'una zona inundable plena de terreny agrícola, i això podria constituir un dels factors per què la zona ha rebut un torrent tan gran d'aigua.

Destrosses i alerta màxima al Montsià i Baix Ebre

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquesta tempesta s’ha tractat d’un episodi molt excepcional, amb pluges torrencials que han recollit 216,6 litres per metre quadrat a l’estació d’Alcanar, dels quals 77,7 litres s'han recollit en 30 minuts i 4 litres en un minut. També s’han registrat 105,2 litres per metre quadrat als Alfacs.

Precisament al càmping de la zona, a Sant Carles de la Ràpita, s'ha hagut de rescatar diverses persones dels bungalous, que han patit desperfectes. Unes 70 persones s'han confinat a les instal·lacions de restauració, que no han resultat afectades.

Talls a carreteres i rescats dels Mossos d'Esquadra

El que sí que s'ha vist afectat ha estat la xarxa de carreteres, on s'ha hagut de tallar l'N-340 entre Amposta i Alcanar i la TP-3318 a Ulldecona. Durant una mitja hora, l'AP-7 també ha estat tallada a Ulldecona en direcció Tarragona, però s'ha pogut obrir poc després.

A aquesta autopista precisament, els Mossos d'Esquadra han rescatat dues persones i dos gossos que havien quedat atrapats al seu cotxe enmig de l'aigua. Els agents han nedat fins al cotxe per treure'ls i els han aconseguit salvar sense lesions.

Coche Mossos

Cotxe rescatat / Mossos d'Esquadra

També hi ha hagut incidències ferroviàries, amb la circulació interrompuda de la línia R16 entre l’Aldea i Tortosa. S'ofereix un servei alternatiu per l'AP-7 després d'haver estat reoberta.

Durant el matí hi han arribat a haver uns 10.000 usuaris sense llum de la zona afectada per les tempestes, tot i que en aquests moments l’afectació s’ha reduït notablement i només queden 950 usuaris afectats.

Sense llum ni fibra durant hores

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins al moment 441 trucades sobretot del Montsià i en menor nombre del Baix Ebre, de les quals destaquen les 325 trucades del municipi d’Alcanar.

Arran la urgència de les incidències, els Bombers de la Generalitat han activat un helicòpter amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) Muntanya, efectius del GRAE Subaquàtic i, per assistir a efectes de logística, el Grup Operatiu de Suport (GROS). També s'hi han desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals.

Segons Meteocat, les pròximes hores les pluges es poden desplaçar cap a altres zones, però de cara a la nit i matinada és probable que torni a ploure amb intensitat en aquestes comarques del sud de Catalunya.