Els pneumàtics són un dels elements més importants del nostre cotxe, ja que són l’únic punt de contacte del vehicle amb la carretera. És una de les coses en què es fixen els revisors quan passem la ITV i, si no estan en bones condicions, el resultat pot ser desfavorable. La DGT també posa molt el focus en aquest aspecte i, si ens enxampen amb les rodes malament, ens poden arribar a multar. Hi ha determinats aspectes dels nostres pneumàtics que hauríem d’anar comprovant periòdicament, especialment amb els canvis d’estació. L’arribada del fred, les pluges o les nevades fan que les condicions de l’asfalt canviïn i exigeixin més a les rodes, motiu pel qual tenir-les en males condicions ens podria jugar una mala passada i provocar que acabem tenint un accident.

La profunditat, les deformacions i la pressió s’haurien d’anar revisant

Un dels principals aspectes a controlar és la profunditat que té el dibuix del pneumàtic. Unes rodes massa desgastades poden ser molt perilloses, ja que en cas de pluja no evacuaran correctament l’aigua i s’incrementarà el risc d’aquaplanning. A més, s’ha de tenir en compte que el desgast no pot ser irregular i ha de ser el mateix a l’interior i l’exterior. El mínim marcat per llei és que la profunditat dels dibuixos sigui d'1,6 mm, tot i que la DGT recomana canviar-los quan arribin als 3 mm. Un truc casolà per saber si estan bé és col·locar una moneda d’1 euro al dibuix del pneumàtic. Si es veu la part daurada de sota és que s’han de canviar.

Una altra cosa que cal tenir en compte és la deformació de la roda. Qualsevol esquerda, abonyegament o deformació és símptoma que s’ha de canviar. Detectar aquests problemes pot resultar complicat a simple vista, però si el cotxe té vibracions quan circula pot ser un bon indicatiu d’aquest problema. Aquests defectes poden fer que no se superi la ITV. Una recomanació per evitar això és no donar cops a la vorera quan aparquem.

Per últim, la pressió dels pneumàtics ha de ser correcta i adequada a la càrrega. A més del desgast i les malformacions, circular amb la pressió fixada pel fabricant fa que la roda faci bé la seva funció. Si està massa inflada o té la pressió baixa pot provocar punxades o massa desgast. Per comprovar la pressió, el pneumàtic ha d’estar fred i haver recorregut pocs quilòmetres prèviament. La majoria de vehicles tenen un adhesiu a la porta del conductor o del copilot en què apareix la pressió que els fabricants indiquen que han de tenir les rodes.

Tenir els pneumàtics en condicions pot comportar multes de fins a 200 euros

Si alguns d’aquests aspectes dels pneumàtics no és correcte, pot comportar una multa de la DGT. Sigui perquè estan massa desgastats o perquè té esquerdes o malformacions, la multa és de 200 euros. I cal tenir en compte que això és per cada roda. És a dir, que si són les quatre rodes les que estan malament, la multa pot arribar a pujar 800 euros. En el cas de la pressió, no existeix una sanció establerta.

A més del mal estat, també pot ser sancionable que els pneumàtics que portem no siguin homologats i adequats al cotxe o si no fem ús de determinats elements quan la situació ho requereixi. Cada model de cotxe és compatible amb rodes d’una mesura determinada i han d’estar homologades. El diàmetre exterior no pot superar una tolerància del 3%. En aquest cas, la sanció va dels 90 als 120 euros per cada pneumàtic.

 En el cas de les rodes dels remolcs, s’ha de tenir en compte que siguin compatibles amb les del cotxe perquè si no la multa podria arribar als 500 euros. En el cas de nevades, les autoritats poden prohibir circular per determinades carreteres si no es va amb pneumàtics d’hivern o portar les cadenes posades. Fer-ho podria comportar una multa de 200 euros.