Un dels programes que va marcar a diverses generacions del nostre país i que roman en la memòria de milions de persones és Bricomanía, aquell espai de bricolatge i jardineria conduït per Kristian Pielhoff que donava multitud de briconsejos als espectadors, anomenats bricomaníacos.

Iñigo Segurola, l'altre de 'Bricomanía'

Encara que molts dels projectes no es fessin a casa, va ser tot un fenomen que es va emetre durant dècades a les pantalles espanyoles. Una simpatia natural, consells útils i entreteniment el van convertir en una combinació perfecta que va reunir milers d'espectadors que tenien curiositat per fabricar a casa seva algun dels projectes.

L'altra cara del programa a part de Pielhoff era Iñigo Segurola, un paisatgista basc que va quedar a càrrec de la secció de jardineria des de 1996 i que va fer florir milions de plantes a cop de trucs, fertilitzants naturals i consells casolans.

Nova vida apartat de les càmeres

Però, després del cessament de l'emissió del programa el passat 2020 i del final de Decogarden, on també va participar durant anys, se sap poc dels presentadors. Per la seva part, Segurola, ja apartat de les càmeres, no ha deixat de treballar en la seva passió: el paisatgisme.

Iñigo Segurola de jove / RRSS

Iñigo Segurola de jove / RRSS

La seva extensa carrera va començar amb un grau en Enginyeria Tècnica Agrícola a la Universitat Pública de Navarra, un Grau Superior en Arquitectura del Paisatge per la Universitat Heriot-Watt d’Edimburg i un curs internacional de Planificació i Disseny del Paisatge a la Universitat de Paisatgisme de Wagheningen, als Països Baixos.

La seva veritable passió: el paisatgisme

Tal com explica en una de les seves moltes conferències, quan li van fer l'oferta per agafar les regnes de la secció de jardineria, va dubtar. La seva referència televisiva era el Padre Mundina, un sacerdot especialista en botànica de la congregació Hijos de la Sagrada Familia.

La seva por de quedar etiquetat com "el jardiner de la tele" i no com l'expert paisatgista que era va trigar un temps a dissipar-se, acceptant finalment la feina, encarregant-se de la direcció, realització i presentació de la secció de jardineria de Bricomanía i convertint-se a una de les cares més conegudes de la televisió.

'Lur Paisajistak', el seu gran estudi

I ara, des de fa més d'una dècada, compagina feines de docència en diferents escoles d'arquitectura i disseny amb projectes de paisatgisme que inclouen tot el País Basc, d'on és natural.

Totes aquestes feines, que impliquen projectes públics, principalment per la zona de Gipuzkoa, i privats, s'han vehiculat a través del seu propi estudi, Lur Paisajistak -terra de paisatgisme en eusquera-, creat el 1994 i amb el qual ha portat a terme multitud de reconversions i construccions de jardins i zones verdes.

El seu projecte més important es fa realitat després de cinc anys

Finalment, aquest estiu ha vist florir el seu projecte més ambiciós, Lur Garden, un jardí que va començar a dissenyar el 2013 i que està ubicat a Oiartzun, una petita vall envoltada de boscos, on resideix el presentador.

Iñigo Segurola en l'actualitat / Instagram

Iñigo Segurola en l'actualitat / Instagram

A poc més de cent quilòmetres de Bilbao s'estén aquest parc de gairebé 20.000 metres quadrats, antiga prada de sega, dividit a diverses seccions i amb centenars d'espècies diferents que conviuen en el mateix espai. El procés ha requerit molta paciència i ara ja està obert al públic.

Kristian Pielhoff, sobrevivint en YouTube amb 'Bricomanía'

D'altra banda, el presentador del programa, Kristian Pielhoff, també basc d'ascendència alemanya, després del cessament del programa no ha sortit tan ben parat.

En una entrevista a El Español, l'ídol dels bricomaníacos confessava que la transició a les noves tecnologies no ha estat del tot fàcil. Als seus 60 anys, forma part d'un petit equip que segueix amb el format en YouTube, amb vídeos setmanals que surten cada dijous a les sis de la tarda i que duren menys de mitja hora.

Ara, en lloc de llargues elaboracions, Pielhoff protagonitza peces molt més senzilles, com tutorials per purgar els radiadors ara que arriba el fred, canviar aixetes o arreglar cadires i fabricar tauletes i altres mobles.

"No veiem gaire llum. Tot va a tota hòstia, tot canvia. Estem intentant donar-li la volta i a veure si algú ens dona un toc i reprenem el tema", admetia.