El viatge de colònies d’un grup d’alumnes de 5è i 6è de primària de l’Escola Vilademàger de la Llacuna ha acabat posant a Renfe novament en el centre de la polèmica. Els nens, d’entre 9 i 11 anys, anaven acompanyats de dos mestres en un tren de Llarga Distància que havia sortit de l’Estació de Sants de Barcelona i havia d’arribar fins a Lleó. Quan anaven per mig camí, però, el revisor del tren els va fer fora del comboi i els va fer baixar a l’estació de Palència, on ja els estaven esperant agents de la Policia Nacional perquè no posessin resistència. El motiu, segons el treballador de la companyia ferroviària, el mal comportament dels nens.

El revisor de Renfe fa baixar els alumnes del tren per mal comportament

El passat dilluns, una vintena d’alumnes de l’Escola Vilademàger de la Llacuna començava la setmana amb la il·lusió d’anar-se’n de colònies. L’inici de viatge va començar amb el retard del tren a l’Estació de Sants de Barcelona, des d’on havien de fer 8 hores de trajecte fins a arribar a Lleó. Per a fer més entretingut el viatge, els nens es van posar a jugar a jocs de taula, parlar entre ells o escoltar música. A mig camí, el revisor es va apropar als mestres i els va donar un avís perquè feien soroll, donaven cops i s'abaixaven la mascareta. Ja no els van dir res més fins que, quan encara els faltava una estona per arribar, el revisor els va explicar que havien d’abaixar-se del tren a la següent estació, a Palència, perquè estaven tenint un mal comportament.

Quan hi van arribar, agents de la Policia Nacional els estaven esperant perquè no posessin resistència i obligar-los a baixar perquè el tren pogués seguir amb el seu recorregut. Finalment, després d’unes tres hores abandonats en aquella estació, des de Renfe se’ls va posar un autobús privat perquè poguessin seguir el seu recorregut fins a Lleó per carretera i gaudir d’unes colònies especials que segur que no oblidaran.

La forma de fer els nens i els mestres fora del tren, amb agents de la Policia Nacional esperant-los a l'estació com si fossin delinqüents, ha generat molta indignació entre els pares dels alumnes i la direcció de l’escola. Tant uns com els altres tenen decidit presentar una denúncia contra l’empresa ferroviària per haver pres una decisió desmesurada. Consideren que els nens no havien fet res tan gros com per a fer-los fora del tren d’aquesta manera. A més, recorden que l’interventor només els havia donat un avís fins aleshores i que una hora i mitja després ja els estaven fent fora. Destaquen també l’impacte que pot generar en un nen el fet de sortir d’un tren i que diversos policies l’estiguin esperant sense saber que ha fet malament.

Renfe assegura que el revisor va actuar correctament, però obre una investigació dels fets

Per la seva banda, des de Renfe apunten que el revisor va actuar correctament. Expliquen que aquests interventors tenen la potestat per a fer fora passatgers que molestin els altres i asseguren que, en aquest cas, van rebre les queixes de diversos viatgers durant el trajecte pel soroll i el comportament dels nens. A més, destaquen que els menors no paraven d’abaixar-se la mascareta i alguns d’ells ni tan sols la portava, una cosa que és obligatòria als serveis de Renfe.

De totes maneres, l’operadora ferroviària apunta que han obert una investigació i estan estudiant el tema per tal de revisar els protocols d’actuació en situacions com aquesta. De fet, destaquen que és la primera vegada que han pres una mesura d’aquestes característiques i asseguren que és un fet excepcional. A més, apunten que mai van deixar els nens abandonats quan els van fer fora del tren, sinó que van estar acompanyats a l’estació de Palència per personal de Renfe i agents de la Policia Nacional.