El cas d’èxit de Rafa Fernández és un d’aquells casos que s’estudiaran a les universitats. El sevillà, que va començar a treballar amb només 16 anys, ha superat tota mena d’entrebancs fins a arribar al lloc on és ara, passant de treballar com a camioner a exercir de màxim directiu a la seva pròpia empresa, la qual factura quantitats milionàries.

L’empresa fundada per Fernández, CEMA Baterías, va tancar l’exercici de l’any 2021 amb una facturació d’11 milions d’euros i una gran presència internacional. En una entrevista per a El Español, Fernández repassa la seva trajectòria i explica les claus del seu èxit.

Un inici humil i dos intents fallits

Segons explica Rafa Fernández a El Español, la seva primera feina va ser amb 16 anys com a ajudant del seu tiet, que era camioner. Reconeix que mai va estudiar, però als 18 anys va començar a sentir curiositat per l’emprenedoria, el món empresarial i l’economia. Tot el que ha après ho ha fet de forma autodidacta en les estones lliures que la feina de camioner li permetia; explica que dedicava les seves llargues jornades laborals a pensar exclusivament idees per crear empreses que funcionessin.

Mentre dedicava esforços a perseguir els seus somnis com a emprenedor, Fernández treballava de camioner a l’empresa CEMA Maquinaria, amb la qual viatjava per tota Andalusia realitzant transports i tasques físiques.

L’empresari sevillà, abans de triomfar amb la seva idea, va emprendre dos projectes diferents: una empresa amb la qual distribuïa oli d’oliva, i un negoci de lloguer de remolcs frigorífics en els quals reconeix haver perdut una gran quantitat de diners.

A la tercera va la vençuda

Va ser gràcies a Internet que Fernández, com explica a la seva entrevista amb El Español, va topar-se l’any 2012 amb la regeneració de bateries, una indústria tot just començava a desenvolupar-se. Així doncs, després d’informar-se sobre aquest model de negoci, Rafa Fernández va elaborar un projecte que va presentar als directius de CEMA Maquinaria esperant que es convertissin en inversors de la seva idea. Sortosament, els va convèncer i va néixer CEMA Baterías Regenaración. 

Malgrat haver treballat un any sencer en el desenvolupament del negoci, les xifres no quadraven. Fernández es va endeutar més a costa del seu atur per tal de convertir-se en el màxim accionista de la nova marca. Finalment, després d’anys de treball i nombrosos deutes econòmics, l’esforç es va veure recompensat amb una facturació que creixia any rere any. CEMA Baterías va començar facturant 250.000 euros l’any 2015, i l’any 2021 el va tancar amb la xifra rècord d’11 milions d’euros. L'empresa es dedica a la importació, exportació i distribució de bateries.

Rafa Fernández CEO CEMA Baterías (CEMA Batería)
Rafa Fernández, CEO de CEMA Baterías / CEMA Baterías

Les claus de l'èxit de Rafa Fernández i CEMA Baterías

Rafa Fernández explica que les claus del seu èxit consisteixen en, principalment, aprendre dels errors, no decaure ni rendir-se quan apareguin obstacles, i creure sempre en les idees d'un mateix. 

Actualment, l'empresa CEMA Baterías, a més de facturar quantitats milionàries, compta amb acords comercials internacionals que li asseguren una posició avantatjosa en el mercat internacional i recentment ha anunciat la construcció de noves instal·lacions