L'abocament al riu Besòs d'una part de l'aigua utilitzada en l'extinció de l'incendi originat ahir en un polígon de Montornès del Vallès (Barcelona) és probablement la causa de la mort d'alguns peixos i de la pel·lícula blanquinosa que s'observa aquest dissabte en alguns sectors de l'afluent.

El Consorci Besòs Tordera apunta aquesta teoria per explicar l'aparició aquest dissabte d'alguns peixos morts i l'aspecte blanquinós del riu, sobretot al seu pas per Montacada i Reixac. En un comunicat, el Consorci ha assegurat que tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'han desplaçat al riu des de primera hora del matí per inspeccionar-lo i agafar mostres de l'aigua.

L'incendi, que es va iniciar ahir a la tarda en una nau dedicada a l'emmagatzemament de dissolvents per a pintures, entre altres productes, ha provocat l'activació del protocol que marca com gestionar l'incident per controlar un possible abocament.

Segons el Consorci, la ràpida actuació dels tècnics va permetre que es contingués el 100% de l'abocament que ha arribat a planta, que ara es troba en dipòsits buits, i que s'anirà tractant de manera progressiva i controlada per evitar afectacions i garantir els nivells de qualitat de l'aigua efluent".

La planta ha continuat funcionant gairebé amb total normalitat i en unes hores es recuperaran els paràmetres de qualitat anteriors al sinistre. L'incendi, que està estabilitzat, ha calcinat tres naus i n'ha afectat una quarta.

L'estat de l'incendi de Montornès

Els Bombers han aconseguit controlar aquesta tarda l'incendi desencadenat ahir en una indústria de Montonès del Vallès, que ha afectat seriosament a unes altres dues naus limítrofes i parcialment a una quarta d'ubicada als voltants, encara que estimen que hauran de romandre unes altres 24 hores treballant a la zona per donar per extingit el foc. L'incendi, iniciat al pati d'aquesta empresa dedicada a l'emmagatzemament de dissolvents, ha ocasionat la caiguda de la sostrada d'una de les naus i l'ensorrament parcial d'una altra de limítrofa.

El foc ha provocat, a més, un abocament incontrolat del dissolvent al riu Besòs, a través del clavegueram, el que ha provocat la mort de peixos i l'aparició d'una pel·lícula blanquinosa, visible en el municipi de Montcada i Reixac. Els bombers, amb sis dotacions, segueixen aquesta tarda remullant les naus, però amb molta precisió per impedir que l'aigua acumulada faci caure la sostrada de les naus que encara no ha cedit.

Un altre incendi d'una nau industrial, aquesta vegada a Òdena

Uns 15.000 litres d'àcid palmític han cremat aquest migdia en l'incendi que ha afectat una nau industrial en el municipi barceloní d'Òdena, de la qual ha caigut part de la coberta a conseqüència de les flames, segons han informat els Bombers de la Generalitat.

L'àcid es trobava emmagatzemat en dos dipòsits de la nau, ubicada al costat la carretera BV-1106, als afores d'Òdena, on al voltant de les 13:00 hores d'avui s'ha desencadenat un incendi que no ha ocasionat ferits.

Al lloc del sinistre s'han desplaçat catorze dotacions dels Bombers, que han treballat a la nau afectada pel foc, dedicada a magatzem de detergents i altres productes per a la seva producció, entre ells l'àcid que ha cremat. El foc està ja controlat aquesta tarda, per la qual cosa la majoria de les dotacions dels bombers han tornat al seu parc.