Un dels mànagers més influents de la dècada dels 80 i els 90 està en una situació econòmica crítica. Paco Lucena va gestionar la carrera de diverses estrelles com Joaquín Sabina i Malú amb molt èxit, ja que una part el seu èxit l'hi deuen a Lucena.

És el cas de molts de famosos que han gestionat grans fortunes i no han sabut adaptar-se a la seva nova vida després de retirar-se. Li passa diversos esportistes d'elit que no són capaços d'ajustar les seves despeses quan ja no tenen tants ingressos.

Paco Lucena va treballar més de 20 anys amb Joaquín Sabina, portant al cantant a la fama, va guanyar molts diners però no va saber gestionar-lo correctament. Lucena va parlar amb els companys d'El País en una entrevista publicada a l'estiu d'aquest mateix any en la qual va revelar els detalls de la seva nova vida.

Va conèixer el cantant el 1978 en un bar al qual anaven persones afins a l'esquerra política espanyola i van ser socis fins a l'any 2000. Lucena va ser l'encarregat de portar a Sabina a Llatinoamèrica, moltes empreses del sector de la música no creien que el de Jaén pogués triomfar allà, però el seu mànager va apostar per ell i va guanyar.

La nova vida de Paco Lucena

L'entrevista comença amb una visita al banc de Lucena que ensenya que no té res en el seu compte bancari. A continuació mostra la seva cartera pràcticament buida: "Mira, el poderós mànager Paco Lucena no té ni tres euros", va dir. Actualment viu amb els 680 euros de pensió que rep per la seva feina com a autònom durant molts anys.

Paco Lucena Sabina Twitter

Lucena al costat de Sabina / Twitter

Lucena viu sol, en un humil pis de 70 metres quadrats al sud de Madrid, concretament al barri d'Aluche. Va tenir una lesió important produïda per un desmai fa uns mesos, per la qual cosa el seu estat físic no és massa bo. Contrasta amb el seu passat, el mànager havia tingut molts diners i havia viscut als barris més exclusius de la capital espanyola.

A les parets del seu pis té diverses fotografies amb moltes persones influents que va conèixer en la seva època com a mànager, entre elles en destaquen algunes amb Fidel Castro i José Mújica, líders dels estats de Cuba i l'Uruguai.

Els motius del declivi

Lucena comenta que la seva mala situació econòmica va començar quan va deixar de treballar amb Joaquín Sabina l'any 2000, després de 22 anys de col·laboració: "Quan em va deixar Joaquín jo estava ple de deutes. Vaig perdre 80 milions de pessetes (480.000 euros) en una companyia de discos que vaig muntar, també devia diners de la gira que vam suspendre, vaig haver d'acomiadar vuit persones de la meva oficina", va comentar.

També va comentar que no va saber gestionar correctament els seus diners, comenta que no estalviava, el que guanyava el tornava a invertir: "He tingut diners, he guanyat milions de pessetes al mes, però sempre l'invertia en música. Mai no vaig disposar de grans quantitats", va dir.

A més, va ser una persona poc formal, li va costar ser seriós en els negocis i això l'ha acabat pagant amb el temps: "A més, mai no vaig firmar contractes, perquè soc un carallot. Sempre he tancat els acords donant la mà, ni amb Joaquín (Sabina) vaig tenir un contracte", va puntualitzar.

La seva nova realitat també la va provocar la seva separació: "La meva situació precària arriba quan em divorcio, el 2008, i me'n vaig del xalet de Moralzarzal perquè visqui la meva ex amb les dues nenes".