La fiscalia i l'acusació particular demanen la presó permanent revisable per a un home que va gravar la seva parella sense ajudar-la mentre moria agonitzant durant hores per una pujada de sucre provocada per la diabetis. Els fets van tenir lloc el juny del 2019 al pis de la dona, a Viladecans.

Escàndols en públic i privadament

L'home ja havia agredit la dona altres vegades. L'home, també diabètic, va fer veure que l'ajudava, però només va gravar-la i no va avisar els serveis d'emergències.

Antecedents: segons els escrits de les acusacions, recull l'ACN, Mariano Daniel V.A., argentí de 49 anys, va començar a sortir amb la víctima, S.C.J., de 42, cap al febrer del 2019. Sovint dormia a casa d'ella. Des de bon inici l'home es va mostrar gelós i possessiu, la controlava, la insultava i muntava escàndols en públic i privadament molt sovint.

Mossos d'Esquadra / Mossos d'Esquadra

Mossos d'Esquadra / Mossos d'Esquadra

La víctima va patir agressions de l'acusat en repetides ocasions. Va haver de ser atesa pel metge per contusions a les costelles i cara, però sempre ocultant la veritable causa de les lesions. Tant era la por que tenia per la seva integritat física i del seu fill de 13 anys que poques setmanes abans de la seva mort va demanar al pare del nen que se l'endugués a viure amb ell a Ciudad Real.

La víctima se sentia avergonyida pels senyals evidents de les agressions i sabia que bona part del seu entorn sospitava de l'origen de les lesions. Això la va fer enfonsar anímicament i físicament i va deixar de treballar. Va tancar-se a casa sense parlar amb gairebé ningú i va despreocupar-se de la seva pròpia alimentació, així com de la cura adequada de la seva diabetis tipus 1 que patia des de feia temps. També va consumir cocaïna, segons l'escrit. 

L'acusat va assistir "impassible" a la mort de la víctima

Durant la tarda del 17 de juny el deteriorament físic progressiu va empitjorar. La víctima no va voler avisar els seus familiars sobre el seu malestar per vergonya que notessin les lesions. Va trucar diverses vegades l'acusat, entre les 21.30 i les 22.45 hores per demanar-li ajuda. Finalment l'home va anar al domicili de la víctima cap a les 22.50 hores.

Mariano Daniel, que també és diabètic i havia estudiat i treballat en l'àmbit de l'odontologia, va notar ràpidament els símptomes d'una pujada de sucre.

Les acusacions consideren que entre les 22.50 i almenys les 3.39 de la matinada va assistir "impassible" a un deteriorament evident de la víctima, que es va quedar sense forces i després semiinconscient. No va fer ni un control de sucre amb el glucòmetre ni va trucar als serveis d'emergències. Finalment la hiperglucèmia li va provocar una fallada multiorgànica i la mort.

Detenido / GatoDesing

Detingut / GatoDesing

Durant cinc hores l'home hauria constatat el gran patiment i malestar que patia la dona, que li suplicava diverses formes d'ajuda. L'home, preveient la mort de la dona i que la policia l'investigués, va intentar "construir-se una coartada".

Coartada de la víctima

Entre les 23.42 i les 3.39 hores, sense el consentiment ni assentiment de la víctima, i "amb absoluta desconsideració al respecte de la seva intimitat", l'acusat va gravar amb el seu mòbil 15 fragments de vídeo, "convenientment seleccionats", on aparentment s'observa l'acusat disposat a ajudar la víctima, malgrat que era "innòcua" o no es materialitzava en el que l'acusat sabia que podia revertir fàcilment la situació. En els vídeos es pot veure la cara i el cos de la víctima cada cop més dèbil, demanant ajuda, despullada i pràcticament decaiguda.

Al matí següent dels fets l'home va anar a un taller mecànic de cotxes i després va anar a explicar la mort de la dona a la policia. L'individu va ser arrestat tres mesos després, el 18 de setembre, i des d'aleshores està en presó preventiva.

La fiscalia i l'acusació particular l'acusen de quatre delictes de maltractaments, un de maltractament habitual, un contra la intimitat i un d'assassinat per omissió amb acarnissament i contra persona vulnerable per raó de malaltia, amb l'agreujant de motivació de gènere i parentiu. Per tot això, demanen la presó permanent revisable per l'assassinat, més set anys de presó i 17 anys de prohibició de portar armes pels delictes de maltractament, i quatre anys de presó pel delicte contra la intimitat. També li demanen diversos anys de llibertat vigilada i prohibició d'aproximació o comunicació amb l'entorn de la víctima quan hagi sortit de presó. A més, hauria de pagar 7.920 euros de multa i 710.000 euros d'indemnització al fill, l'exparella, la mare i un germà de la víctima.