L’avís del responsable de seguretat de CaixaBank va posar en alerta els agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Lleida el passat 21 de gener. Els va informar que una dona de nacionalitat colombiana havia ingressat dos xecs que, després de fer les comprovacions pertinents, havien resultat ser falsos. Els xecs havien estat manipulats i des de l’empresa que els havia emès van alertar que algú els havia modificat per poder cobrar molts més diners. L’entitat bancària va avisar els Mossos i es va saber que la dona estava de camí a una oficina per cobrar un nou xec, que tot semblava indicar que també estava manipulat. La van interceptar, van confirmar que el xec era fals i va quedar detinguda. La dona va confessar ràpidament. Ella assegura que no sabia res sobre la manipulació dels xecs.
Havia enredat la seva parella dient que tenia molts deutes pendents
Va explicar que l’ingrés, com la posterior retirada dels diners, havia estat un favor que feia a la seva parella sentimental, la qual tenia problemes econòmics i no podia ingressar diners al seu compte corrent per culpa d’uns deutes pendents de liquidació. En el detall dels xecs, les dades que figuraven eren les de l’home, però finalment va poder traspassar l’import del xec a la seva parella. Els Mossos van intentar localitzar l’home del qual parlava la dona per verificar si la seva versió era verídica. La sorpresa va ser que es tractava d’un home de nacionalitat espanyola, fugat de la presó, que tenia pendent sis ordres vigents de recerca, detenció i ingrés a presó. Els Mossos van saber on buscar-lo i el van detenir. Per les ordres de recerca pendents, per tornar a la presó, i també pel suposat delicte de falsificació de xecs bancaris.
A més, també es va poder esbrinar que hi havia una tercera persona, també de nacionalitat espanyola, que havia trucat la dona dies després d'ingressar els xecs, identificant-se com amic de la seva parella i reclamant-li els diners. Acompanyada d’aquesta persona, la declarant va fer un últim reintegrament de 3.000 euros, els quals va lliurar a l’home. Els investigadors de la DIC de Lleida van localitzar-lo i també el van detenir per la seva participació en la falsificació de xecs. Aquest segon detingut també havia comès la mateixa acció en una oficina de la mateixa entitat a Cervera. En aquell cas, es va poder acreditar que s’havien modificat les dades del beneficiari dels xecs, que, en lloc d’anar a parar a l’empresa receptora, van acabar ingressats en un compte corrent del detingut. L’empresa emissora va enviar els documents per correu postal a l’empresa receptora, però aquests mai van arribar perquè, pel camí, algú els va interceptar i manipular.
Els dos homes detinguts eren els cervells de l’operació, aprofitant que eren fora de la presó, tot i que acumulaven desenes d’antecedents i condemnes fermes. Tot i això, i malgrat tenir sis ordres d’ingrés a presó, estaven al carrer, sense que ningú els hagués mai localitzat. El cobrament dels xecs falsos els ha sortit car. Els Mossos creuen que el principal investigat s’aprofitava de la seva parella sentimental per cobrar els xecs sense aixecar sospites. Li havia dit que, tot i tenir molts diners, no els podia cobrar ell mateix per problemes amb Hisenda, i ella, després d’ingressar els diners, entregava la totalitat al seu company. La policia investiga ara si la dona en sabia alguna cosa o va actuar de bona fe. Sigui com sigui, va quedar detinguda, però va ser deixada en llibertat abans de ser entregada al jutge, a l’espera que el jutjat que assumirà la investigació decideixi si la crida a declarar. Els altres dos han ingressat a la presó, on han perdut la condició de tercer grau que tenien.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!