“Hola. En 22-24 minutos bomba en comisaria de Mossos d’Esquadra de Cornellà y Barcelona ciudad”. Aquest és el missatge que va rebre l’agent de la Guàrdia Civil que estava de guàrdia a la caserna de Moncada, a València, quan passaven dotze minuts de les vuit del vespre d’aquest dilluns. Sense més informació, el comunicant, un home, va penjar. 

Era una amenaça de bomba. La Guàrdia Civil, pel canal intern de coordinació entre organismes policials, va alertar als Mossos d’Esquadra d’aquesta alerta. 

La policia catalana va activar els seus protocols i va posar en alerta també a la Comissaria General d’Informació dels Mossos, els que s’encarreguen de la lluita contra el terrorisme

La Guàrdia Civil ja no veia clara l’amenaça

La comunicació de la Guàrdia Civil als Mossos ja posava en dubte la veracitat de l’amenaça de bomba que havien rebut en una casa quarter de València, però igualment calia prendre mesures. L’amenaça estava feta i calia actuar. Des de la Sala Central de Comandament dels Mossos (SCIC) es va notificar la comunicació a les regions policials de Metro Sud, on hi ha Cornellà, i a la regió policial de Barcelona.

Com era d’esperar, passats trenta minuts des de la trucada, no va esclatar cap de les dues comissaries que l’home havia anunciat, ni la de Cornellà ni cap de les deu comissaries dels districtes de la ciutat de Barcelona. 

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Civil han obert una investigació per aclarir els fets i conèixer la identitat de l’home que va trucar a la Guàrdia Civil dient que faria saltar pels aires dues comissaries dels Mossos d’Esquadra.

Els Mossos tenen el número des d’on es va fer l’alerta

La trucada es va fer des d’un telèfon mòbil, que l’home no havia emmascarat i que ja està en mans de la Comissaria General d’Informació. Tot sembla indicar que es tracta d’un veí de l’àrea metropolitana de Barcelona. La policia catalana està fent gestions per aconseguir l’arxiu de veu de la locució que va fer l’home quan va trucar a la casa quarter de Moncada.  

ElCaso.cat ha intentat posar-se en contacte amb l’autor de la trucada, després de tenir accés al número de telèfon des d’on es va fer la trucada, però no ha obtingut resposta. Per missatge de WhattsApp, en canvi, el presumpte autor de la trucada-bomba, tot i respondre a les peticions, no ha volgut comentar el motiu d’aquesta amenaça.

Amenaça terrorista 4 sobre 5

Totes les informacions relacionades amb el terrorisme, ni que no tinguin credibilitat, com aquesta de Cornellà i Barcelona, són analitzades per les forces de seguretat. Cal recordar que l’Estat, com tot Europa, segueix en un nivell d’alerta per amenaça terrorista de 4 sobre 5. 

Just ahir l’esquerra independentista basca també havia fet un comunicat de reconeixement del dolor que, segons ells, de la banda terrorista ETA. La policia investiga si té cap relació amb aquests dos fets, tot i que ara mateix els Mossos descarten qualsevol perillositat o capacitat real de l’alertant de cometre qualsevol atac contra dependències policials. Es desconeix què va motivar la trucada.