Operació antiterrorista de la Policia Nacional a Barcelona. La Comissaria General d’Informació (CGI) de la policia espanyola, sota la tutela de l’Audiència Nacional, ha detingut, entre diumenge i dilluns, quatre persones a Barcelona i una a Madrid en una nova operació contra el terrorisme gihadista.

Segons les primeres informacions, les detencions estan relacionades amb una investigació que ha portat a terme la brigada antiterrorista de la Policia Nacional i que feia temps que anava darrere d’aquestes persones, a qui, en els escorcolls, han trobat munició d'arma curta, ganivets de grans dimensions i força material audiovisual de propaganda terrorista. 

Els quatre arrestats a Barcelona tenen relació amb una operació semblant que va fer també la Policia Nacional a Barcelona fa pocs mesos. En aquella ocasió, es van detenir diverses persones de nacionalitat algeriana per la seva relació amb el terrorisme islamista, la mateixa nacionalitat que els arrestats en aquesta nova operació contra el terrorisme islamista. El grup estaria liderat per un individu a què denominaven Sheikh i que ja va ser detingut el 2016 a Turquia quan pretenia unir-se a DAESH.

 

Intencions d’atacats imminents

Les investigacions, que s’han allargat durant mesos, no han aclarit si els presumptes terroristes tenien intenció de cometre accions terroristes en territori espanyol o a l’estranger. 

Fonts de la lluita antiterrorista, però, si bé han confirmat les detencions i les investigacions, tampoc han pogut aclarir quin era el nivell de preparació dels arrestats i quins eren els seus objectius. Els atacs no estaven en una fase de preparació avançat, segons fonts consultades per ElCaso.cat.

No s’ha trobat l’AK-47 que buscava la Policia Nacional

Segons ElConfidencial, els investigadors comptaven en trobar una arma llarga, una AK-47, però en els escorcolls a casa dels detinguts, l’arma no ha aparegut. La Policia Nacional no ha confirmat aquest extrem, si bé és cert que hi ha informacions que posen en relleu, durant la investigació, que un dels investigats i detinguts havia comprat aquesta arma. Aquest fusell d’assalt, d’origen soviètic, és el que han fet servir altres comandos gihadistes per cometre els seus atemptats. Un dels fets que havia posat en alerta a la policia, i que sembla que els escorcolls han validat, és que els detinguts tenien en el seu poder, descarregats d’internet, manuals de fabricació d’explosius.

OperacionBarcelona

Imatge del material confiscat per la policia als domicilis dels arrestats a Barcelona / ElCaso.cat

Tots cinc arrestats, algerians, vivien a Barcelona, però un estava provisionalment al Centre d'Internament d'Estrangers de Madrid. Dels quatre arrestats a Barcelona, un era a presó i per això encara no ha passat a disposició judicial.

A presó

Els quatre que ja han passat a disposició judicial han ingressat a presó. Un d'ells era el cap del grup, el captador, i ja havia complert condemna a Algèria. Se li atribueixen delictes d'integració en organització terrorista, adoctrinament, col·laboració i tinença d'armes. Als altres tres se'ls atribueixen delictes d'integració o col·laboració. L'operació està relacionada amb una altra de la mateixa Audiència Nacional feta a Catalunya fa prop d'un any.

La Policia Nacional el va seguir des d'Algèria

En aquesta primera fase, que es va batejar com a Arbac, els investigadors van saber que els detinguts comptaven amb l'ajuda d'un subjecte que, des d'Algèria, coordinava les mesures de seguretat dels nouvinguts a Espanya per no ser detectats per la policia. Un cop explotada la primera part de l'operació, els agents antiterroristes no van cessar el seguiment a aquesta persona i van detectar que l’any 2021 va entrar a Espanya i que s’instal·lava a Barcelona, exercint de cap del grup. La Policia Nacional el va poder identificar i van comprovar la seva vinculació amb DAESH des de l'any 2016 quan va ser detingut a Turquia en intentar entrar en zona en conflicte per unir-se al grup terrorista. Un cop posat en llibertat va recórrer diversos països com Malàisia, Tanzània i Algèria, on va continuar fent tasques de captació per a la citada organització.

Segons la Policia Nacional, aquest home es va rodejar d'un grup de joves delinqüents algerians que es dedicaven de manera organitzada al robatori de turistes. Des de la seva arribada es va comprovar que diversos d'ells mostraven alts signes de radicalització.