Ja fa 20 anys que van assassinar l'Helena Jubany, una bibliotecària a qui van llençar al buit des d'un edifici de Sabadell (Vallès Occidental). Encara no hi ha cap culpable pel crim i hi ha molts caps sense lligar. 

Helena Jubany va rebre dues cartes anònimes i la van drogar

El 17 de setembre del 2001, l'Helena va rebre una carta anònima acompanyada d'unes pastes i una orxata, que era la seva beguda preferida. Tres setmanes més tard, el 9 d'octubre, va rebre una segona carta acompanyada d'un suc de préssec i, quan se'l va prendre, es va començar a trobar molt malament i es va quedar completament adormida.

Helena Jubany / Arxiu

Es compleixen 20 anys de l'assassinat d'Helena Jubany: el crim prescriu i no hi ha cap culpable / Cedida

L'endemà no recordava res del que havia passat i, un mes més tard, va portar-lo a analitzar, ja que tenia sospites que l'havien drogat. Dos dies més tard li van donar els resultats, que eren positius en benzodiazepina, que és un potent somnífer. El 30 de novembre pel matí va xatejar des de l'ordinador i va fer una trucada a un amic. A les 15:00 havia d'anar a treballar, però no es va presentar a la biblioteca, un fet molt estrany, ja que sempre que arribava tard avisava.

Troben el seu cadàver despullat i ple de cremades a l'interior d'un pati de Sabadell

L'endemà, l'Helena havia quedat per dinar amb el seu pare, però no s'hi va presentar i estava il·localitzable. Un dia després, el 2 de desembre, un veí del carrer Calvet d'Estrella 48 va veure el seu cadàver en el pati interior de l'edifici. El seu cos tenia signes de violència: estava despullada i amb cremades a l'alçada de les calces i a una part del seu cabell: l'havien cremat amb colònia.

Ana Echaguivel i Montserrat Careta van ingressar a presó de manera provisional

Ana Echaguivel i Montserrat Careta eren dues de les seves companyes del centre excursionista que van ingressar a presó de manera provisional per la seva presumpta implicació en el crim. L'Ana va sortir per falta de proves i la Montserrat es va suïcidar a la cel·la. El cos de l'Helena va ser llençat des del pis de la Montserrat.

Santi Laiglesia, l'etern sospitós del crim de la bibliotecària

Tot i que Santi Laiglesia, el xicot de la Montserrat, va ser sempre l'etern sospitós, no va arribar a entrar mai a presó, ja que va declarar que no estava al lloc dels fets quan es va cometre el crim. No obstant això, diversos testimonis han trencat la seva coartada i han explicat que Laiglesias no estava on deia estar i que, per si no fos poc, vivia amb la Montserrat, uns fets que ell nega en tot moment.

Santi Laiglesia / Cedida

Santi Laiglesia és un dels sospitosos d'haver assassinat l'Helena Jubany 20 anys enrere / Cedida

El seu assetjador diu que no recorda haver parlat amb l'Helena

En els darrers mesos, els policies van investigar l'ordinador de l'Helena i van descobrir que tenia un assetjador. El 5 de novembre d'aquest any, l'assetjador va declarar davant del jutge que no recordava haver parlat mai amb la bibliotecària, tot i que l'havia assetjat diverses vegades anys enrere. 20 anys després del crim, segueix sense fer-se justícia, ja que no hi ha cap culpable del cas i les possibilitats de trobar-lo, cada vegada són més baixes. No obstant això, la justícia està investigant el Xavi, un amic de l'Helena que li va enviar un correu molt semblant als anònims que va rebre mesos abans de ser assassinada.