Hi ha coses que són sagrades. Al País Valencià, la paella. Poden pujar la llum, poden retallar drets… però la gent només sortirà al carrer en defensa d’una bona paella. I més si algú de fora del territori valencià s’atreveixen a fer una paella i no ho fan com toca, o com els valencians creuen que s’ha de fer. Qualsevol recepta que no sigui seguint les estrictes normes de la paella valenciana pot acabar en guerra.

A Facebook la cuinera d’un restaurant de Salobreña va penjar un vídeo que dura uns deu minuts on explica, pas a pas, com fer una “paella”. O el que ella assegura que és una paella. La cuinera d’aquest municipi de Granada explica la recepta mentre la va fent, davant de les càmeres, en un vídeo que ja s’ha fet viral. Però viral per com s’ha de fer una bona paella? No, per les crítiques dels més puristes defensors de la paella valenciana. Foc obert.

El vídeo es va penjar a Facebook pel Restaurante El Peñon, on la seva cuinera, la Chica, Mari Carmen Ruiz, fa una paella de marisc pas a pas. Des del 13 de setembre, quan es va publicar el vídeo, la recepta s’ha visionat més de 10.000.000 de cops, ha rebut gairebé 10.000 comentaris i més de 130.000 persones hi han reaccionat

La recepta de la paella viral

La cuinera posa en una paella una base d’oli d’oliva, diverses cebes, tomàquets, pebrots verds i all, julivert, peix, marisc i calamars, tot tallat a trossos bastant grans, tot plegat per fer un sofregit que servirà de base d’aquesta viral “paella”. Per fer el xup-xup, la cuinera també hi posa una ampolla sencera de vi blanc. 

És la base perfecta per fer un arròs pel menú del migdia, assegura. Durant un parell de minuts la dona llença a la paella sobre de colorant alimentari per donar un color vermellós a la seva famosa creació culinària. Concretament, assegura, són de la marca El Aeroplano, d’Alacant. Només falta l’arròs bomba i una bona distribució de les gambes, cloïsses, crancs, musclos i navalles per tota la paella. La presentació, lluny de les tradicionals paelles valencianes, no ha deixat indiferent als milions de persones que han mirat el vídeo.

“Arròs amb coses”

I els comentaris, sempre justos i adequats a les xarxes socials, han donat el seu veredicte. Gairebé tots els comentaris, dels 10.000 que s’han publicat com a resposta al vídeo del Restaurante El Peñon, asseguren que si bé la paella pot ser molt bona, no és una paella valenciana. “És un arròs amb coses”, assegura algun d’ells. 

L’arròs amb marisc que ha preparat la cuinera Mari Carmen Martín Ruiz ha rebut l’aprovació de la majoria dels seus seguidors, per la bona pinta que fa la paella. Sempre hi ha comentaris negatius, contra la no-paella o la mateixa cuinera, però una legió de fans de La Chica, com es coneix la cuinera, la defensen. Una guerra oberta que demostra que tocar la paella, sigui per A o per B, sempre et pot portar problemes.