Amb el confinament comarcal encara actiu, sense locals d'oci més enllà de les cinc de la tarda i amb el toc de queda actiu des de les deu de la nit, Barcelona es converteix cada cap de setmana en un eixam de festes il·legals en pisos.

Les restriccions que marquen les autoritats sanitàries i el Procicat per evitar la propagació del coronavirus prohibeixen aquest tipus de trobades, en cases particulars o pisos turístics, que es converteixen en festes il·legals amb deu, vint o trenta persones i música a tot drap i sense cap control.

 

Si bé és cert que la policia no pot -per nombre d'efectius i per la impossibilitat jurídica- controlar totes les cases de ciutats com Barcelona per si s'està complint la normativa i no hi ha més de sis persones, són totes de la mateixa bombolla, etc., sí que aquestes trobades, quan van acompanyades de crits, sorolls i música poden ser detectades. Igualment, la guerra de la Guàrdia Urbana contra aquestes festes és una batalla impossible.

Patrullatge per Ciutat Vella: festes il·legals a Barcelona

Aquest divendres a la nit ElCaso.cat ha patrullat amb agents de la Guàrdia Urbana de la comissaria de Ciutat Vella per seguir quines són les seves tasques durant les nits del cap de setmana. Si abans aquest districte, amb el Raval, el Gòtic i la Barceloneta, era gairebé la "jungla" quan queia la nit, ara els agents sota el comandament del caporal Ramírez asseguren que tot ha canviat.

Guàrdia Urbana Barcelona - Festes Il·legals

Caporal Ramírez, en un dels pisos amb festes al centre de Barcelona / Mar Acero

Aquest divendres, plujós a Barcelona, ha facilitat les coses a la policia. Però és habitual que al vespre, abans del toc de queda, es registrin problemes d'incivisme amb botellóns a les zones del Macba o del passeig del Born, a Ciutat Vella, o també al Parc de les Tres Xemeneies o al passeig de Lluís Companys. Sense aquests botellons, el caporal i els seus agents s'han centrat a atendre tots els requeriments que la sala de coordinació ha anat enviant als agents. Tots, molèsties per festes il·legals en pisos.

Deu festes en menys de dues hores

En menys de dues hores la Guàrdia Urbana s'ha personat en deu pisos del districte per aturar festes il·legals. Però poc s'hi pot fer. És una guerra impossible. Els ciutadans que decideixen, per falta d'oferta en bars i discoteques, muntar la festa a casa seva i fer passar la nit del lloro als veïns, saben les limitacions que té la policia.

Guàrdia Urbana Barcelona - Festes Il·legals

La col·laboració ciutadana és clau per detectar festes il·legals al centre de Barcelona / Mar Acero 

Els agents s'entrevisten amb els veïns per saber quin és el pis des d'on surten els sorolls i també per animar-los a seguir trucant i denunciant les festes. I també intenten contactar amb les persones de la festa. Però no sempre és possible. La majoria de cops no obren la porta. En altres ocasions, ja sense música, asseguren que no són més de quatre -com marca la normativa- i que no saben d'on surt el soroll. I la policia no hi pot fer res més.

Amb les dades del pis, i si els policies han pogut sentir la música i el soroll abans de picar a la porta, podran denunciar al propietari de l'immoble, si no poden identificar els causants de les molèsties.

I quan gairebé encara no s'han acabat els tràmits -ràpids si no obren la porta- en un dels pisos, l'emissora del caporal Ramírez torna a sonar. Un nou avís. A pocs carrers, una nova festa il·legal. I el mateix procediment.

Frustració d'agents i de veïns

Una de les agents explica que si bé alguns cops la festa es reinicia un cop els policies han marxat, en altres ja s'atura de manera definitiva. Si es pot arribar a identificar a alguns dels integrants de la festa i la policia hi ha de tornar aquella mateixa nit, el ciutadà fins i tot pot acabar denunciat per un delicte de desobediència, un fet que porta al terreny penal la festa, més enllà de la sanció administrativa de les molèsties. En horari nocturn la multa es pot enfilar fins als 400 euros.

Guàrdia Urbana Barcelona - Festes Il·legals

Una nova festa il·legal al centre de Barcelona: música, soroll i crits / Mar Acero 

I una altra festa. I una altra porta que no s'obre. L'emissora va donant avisos de molèsties per festes il·legals. El caporal explica la frustració dels agents de no poder resoldre el malestar dels veïns que pateixen el soroll i també la frustració dels veïns que han de conviure, en algunes zones de la ciutat, amb enrenou cada dia del cap de setmana. I una altra festa. I una altra porta que no s'obre.