La Guàrdia Civil ha precintat una empresa de Mataró (Barcelona) que importava gossos de vivers d'Europa de l'est i els mantenia amuntegats a les seves instal·lacions, en espera de distribuir-los de manera il·lícita per les Balears i les Canàries.

L'institut armat ha informat aquest dissabte que l'operació policial, denominada Canicat, l'han dut a terme agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, amb la col·laboració d'Inspecció de Treball, del Servei de Ramaderia de les Balears i dels serveis veterinaris i de benestar animal de Mataró.

Els agents han realitzat tres registres simultanis a Mataró, Palma de Mallorca i Telde (Gran Canària), encara que han centrat les seves indagacions en l'empresa establerta a Catalunya, que es dedicava a la importació d'animals de companyia des de països de l'est d'Europa.

En quines condicions estaven els gossos?

Aquesta empresa de Mataró mantenia els cadells en unes instal·lacions que no complien els requisits sanitaris i els animals s'amuntegaven en molt poc espai, la qual cosa havia provocat la mort per aixafada d'alguns d'ells.

La Guàrdia Civil va tancar i va precintar l'establiment i va interposar a les seves responsables nombroses denúncies per incompliment de la normativa respecte al benestar animal.

Botiga|Tenda d'animals EP

Botiga d'animals / Europa Press

Des de Mataró, els gossos es traslladaven a les illes, i al local on es comercialitzaven a Palma de Mallorca els agents van intervenir 25 animals que van ser traslladats al Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal de Son Reus.

L'adopció, una millor opció

Tot i que encara les botigues d'animals són molt populars per a moltes persones cada vegada està guanyant més força l'adopció a través de protectores d'animals.

Les botigues d'animals s'especialitzen en gossos de raça i per alguns dels seus exemplars solen demanar quantitats properes als 1.500 euros. Malgrat això, sembla que hi ha persones que no els importa pagar per tenir l'animal de moda.

Encara que en Espanya està canviant a poc a poc la tendència i cada vegada s'adopten més animals que ho necessiten als refugis encara hi ha un gran problema que s'ha de solucionar.

El 2020 els refugis van recollir uns 162.000 gossos i únicament la meitat van ser adoptades. És un problema que implica que els gossos dels refugis estiguin en pitjors condicions, ja que no tenen l'espai necessari i el personal d'aquests centres es veu desbordat.

Tot i això, algunes persones es queixen dels requisits que demanen algunes protectores d'animals per adoptar un gos i prefereixen comprar-lo pel seu compte a un particular o a una botiga.