El líder d'una banda buscat per Nova Zelanda per ser jutjat per la comissió de delictes relacionats amb el tràfic de drogues a gran escala i la pertinença a organització criminal, ha estat detingut a Sierra Nevada (Granada) en un operatiu desplegat per la Guàrdia Civil.

Segons ha informat aquest divendres l'institut armat, al fugitiu de la justícia neozelandesa, de 50 anys, se li atribueix el lideratge d'una organització que el 2019 va introduir 500 quilograms de metamfetamina, una potent droga psicoestimulant, al país del Pacífic, d'acord amb la investigació de l'operació 'Essex' del Grup Nacional de Delinqüència Organitzada de la Policia de Nova Zelanda.

La Interpol havia donat difusió de la requisitòria a tots els països que integren aquesta organització internacional de Policia i va alertar que l'ara arrestat podria trobar-se, fins i tot sota identitat falsa, al Regne Unit, Tailàndia, els Emirats Àrabs Units o Espanya.

El perfil del detingut

M. B., conegut al món criminal amb el sobrenom de "Baldy" (calb), s'havia traslladat a Sierra Nevada per passar uns dies a l'estació d'esquí granadina i ha estat en aquest lloc quan la Guàrdia Civil s'ha posat sobre la pista del seu parador i ha iniciat un "aparatós dispositiu" per a la seva localització i detenció.

Agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial i del Grup d'Informació de la Comandància de la Guàrdia Civil de Granada van iniciar el Dia de Reis l'operatiu per provar d'identificar-lo entre els milers de visitants que es trobaven a l'estació.

Sierra Nevada EP (2)

Sierra Nevada / Europa Press

En l'operació van intervenir uns quaranta guàrdies civils, entre ells agents especialitzats en la neutralització de delinqüents armats especialment perillosos, ja que es desconeixia si en aquell moment el fugitiu podria portar armes o es trobava escortat per altres integrants de la seva banda.

Rastrejada pam a pam pels agents i una vegada tancada al públic l'estació, el dispositiu de seguiment va centrar l'objectiu a la cafeteria d'un hotel, on es va intervenir per procedir a la seva detenció, que es va efectuar "sense cap mena d'incidents".

La totalitat dels agents de l'operatiu de localització i detenció vestien de paisà i es va decidir que cap amb uniforme no tingués participació en el mateix per evitar posar a l'escapat sobre avís en advertir la presència policial.

Què ha passat després de la detenció?

Aquest divendres s'ha procedit a la posada a disposició judicial del detingut, corresponent la competència per al tràmit d'extradició a l'Audiència Nacional, i de moment el Jutjat Central d'Instrucció ha decretat el seu ingrés a la presó.

D'acord amb la legislació penal vigent a Nova Zelanda l'arrestat podria enfrontar-se una condemna que fins i tot podria arribar fins a la cadena perpètua, ha indicat la Guàrdia Civil. Altres membres de la seva organització criminal ja han estat jutjats a l'esmentat, país però faltava la detenció de "Baldy", el cervell de la banda.

L'institut armat ha destacat la importància de la cooperació policial i judicial internacional.