Els estafadors també aprofiten la campanya de la declaració de la renda i la Guàrdia Civil ha alertat dels fraus més habituals que s'han detectat des que va arrencar aquest període el passat dia 6, entre d'altres l'habitual "phishing", o accés fraudulent a dades privades.

L'institut armat ha publicat en el seu perfil de Twitter alguns exemples sobre les estratègies que els ciberdelinqüents estan posant en pràctica a la present campanya de l'Agència Tributària i en la prevenció de les quals treballa l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe).

En el primer frau els estafadors envien als ciutadans un correu electrònic en el qual es fan passar per Hisenda (suplantació d'identitat habitual en un "phishing"), que els informa sobre una presumpta devolució d'impostos.

Tanmateix, en descarregar el fitxer adjunt en el qual, suposadament, es recull un comprovant fiscal o de transferència bancària de l'esmentada devolució, els ciberdelinqüents aconsegueixen infectar l'ordinador o dispositiu de la víctima.

Els estafadors utilitzen un web fals per enganyar les seves víctimes

En altres correus electrònics en els quals també suplanten la identitat de l'Agència Tributària indiquen al destinatari que ha de realitzar el pagament d'un deute a través d'un web fals en el qual li sol·liciten les seves dades personals i bancàries a fi de sostreure'ls.

Hacker / Pixabay

Per prevenir aquest tipus de ciberestafes l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) recomana estar alerta en cas de rebre una comunicació suposadament procedent de l'Agència Tributària, especialment durant la campanya de la declaració de la renda, que es prolongarà fins al proper 30 de juny. Així mateix, l'OSI recorda que no s'ha de prémer sobre enllaços vinculats a aquest tipus de correus o descarregar fitxers adjunts, més encara si no es té la certesa de tractar-se de llocs web oficials.

En cas d'haver estat víctimes d'un "phishing" el primer que s'ha de fer és ignorar el missatge i eliminar-ho per posteriorment canviar les contrasenyes, contactar amb el banc per cancel·lar possibles pagaments fraudulents i posar el cas en coneixement de les forces de seguretat.

Què he de fer si m'estafen?

En el cas en el qual hàgim caigut en aquest tipus d'estafes haurem de contactar amb la policia per informar sobre aquestes activitats il·legals. És molt important estar atent a aquest tipus d'estafes per conèixer com treballen els delinqüents.

Ho hauríem de denunciar davant de la policia, aportant la quantitat de proves més gran possible, ja que podrien facilitar informació extra que pot ser d'utilitat per als agents, que tindran més possibilitats de detenir els responsables.

Convé desconfiar de qualsevol correu electrònic sospitós que ens enviïn i comprovar la seva veracitat a través d'altres canals alternatius com una trucada. Els delinqüents intenten suplantar entitats públiques o grans empreses per enfortir el seu elaborat relat i que les víctimes potencials no desconfiïn.