El feminicidi de Giulia Cecchettin, de només 22 anys, commociona Itàlia. L'assassinat de la jove que estava a punt de graduar-se ha sacsejat el país després de la troballa del seu cadàver al costat del llac Barcis, al nord de Venècia. El cos sense vida va aparèixer poc després de la detenció aquest diumenge a Alemanya del seu exnòvio, Filippo Turetta. Ambdós havien desaparegut junts i les forces de l'ordre italianes portaven buscant-los una setmana, aproximadament, des del passat 11 de novembre.

Filippo va assassinar, presumptament, Giulia, segons han revelat les càmeres de vigilància d'una zona industrial en les que es veia com l'exnòvio la colpejava repetidament mentre ella li cridava: "Em fas mal". Les imatges es tornaven encara més crues, quan el noi la va arrossegar diversos metres per terra. Finalment, el cadàver va ser localitzat aquest dissabte en un canal al costat del llac Barcis i l'autòpsia ha revelat que havia estat acoltellada al cap i el coll i que la jove va intentar defensar-se. Aquests signes de forcejament han estat visibles als braços i les mans, on els forenses han detectat diverses ferides, segons apunten diferents mitjans locals.

Una vegada es van fer públics tots aquests detalls, els pares del sospitosos i els fiscals que porten la investigació van llençar aquest dissabte missatges als mitjans de comunicació italians demanant a Filippo que s'entregués. Finalment, la policia italiana va anunciar que havia detingut, al matí següent, el jove en una autopista alemanya propera a Friburg, gràcies a una ordre d'arrest internacional emesa per un delicte d'homicidi.

La germana de Giulia apunta que el noi la va matar per la graduació

"El veritable amor no humilia, no decep, no trepitja, no traeix ni fereix el cor. El veritable amor no colpeja, no crida, no mata", va escriure Gino Cecchettin, el pare de Giulia a xarxes socials. "El meu amor ja t'estranyo molt, fes-li una abraçada a la mama i un petó de la meva part", va afegir, ja que la mare va morir l'any passat. També la seva germana Elena, a qui estava molt unida, s'ha acomiadat d'ella amb una foto d'ambdues, sense oblidar-se de Filippo: "Ha estat el vostre bon noi", va escriure utilitzant la mateixa frase que havien utilitzat els pares del noi durant els dies de recerca.

De fet, la germana de Giulia va anar més enllà i va assenyalar el desencadenant de, al seu entendre, l'assassinat a mans de Filippo. Així, ha assegurat que la graduació de la jove en Enginyeria Biomèdica, que s'havia d'haver celebrat dijous 16 de novembre a la Universitat de Pàdua, va ser el desencadenant de l'homicidi. La relació entre Filippo i Giulia s'havia trencat fa mesos i, segons ella, l'exnòvio considerava la graduació un punt d'inflexió.

Reaccions socials i polítiques a Itàlia per l'assassinat de Giulia

El feminicidi de Giulia ha convertit el seu domicili en un petit altar de peluixos, flors, espelmes, cartes i dibuixos dedicats. Provocant una gran commoció social a tot Itàlia, tal que la classe política ha llançat missatges de suport a la família i contra l'assassinat, així com en referència a les 105 dones assassinades a Itàlia des de començament d'any. La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha enviat un missatge a la xarxa X (antiga Twitter): "Tots esperàvem en els últims dies que Giulia fos viva. Lamentablement, els nostres temors més grans s'han fet realitat. Sento una tristesa infinita en veure les fotografies somrients d'aquesta jove i, juntament amb la tristesa, un enuig molt gran. Agraeixo a les forces de l'ordre italianes i alemanyes la seva feina conjunta que va portar al presumpte assassí davant de la justícia". També ha recordat que "cada dona assassinada per ser "culpable" de ser lliure és una aberració que no es pot tolerar i que empeny a continuar el camí comprès per aturar aquesta barbàrie".