La ciutat de Girona està vivint aquesta temporada la recompensa de la gran temporada que el club de la ciutat va fer l'any passat, classificant-se per la Champions, una de les competicions estrella que ni els més optimistes de la capital del Gironès s'haurien imaginat poder competir-hi fa uns quants anys. Però el bitllet per aquesta nova Champions és una realitat, tot i que, de moment, els resultats no han acompanyat. Que equips de primer nivell visitin Montilivi per veure's les cares amb el Girona FC és un gran repte, a nivell esportiu però també a nivell de seguretat. Ho sap bé l'inspector dels Mossos d'Esquadra Dani López, coordinador de seguretat del Girona FC, i l'encarregat de liderar la part pública del dispositiu de seguretat per a cada partit que els blancs-i-vermells juguen a casa, sigui de la lliga o de la Champions. De manera coordinada amb el director de seguretat del Girona, Òscar Orozco, els Mossos dissenyen els dispositius de seguretat per a cada partit tenint en compte tots els detalls i desplegant la força necessària per garantir que només els 22 jugadors i l'àrbitre siguin els protagonistes.
Girona-Liverpool des de dins
Aquesta setmana el Girona s'ha enfrontat amb el Liverpool. Els de Míchel, tot i fer un partit brillant, van perdre per 0-1, amb un gol de penal i amb els anglesos perdent temps al darrer moment del partit per evitar l'empat dels catalans. ElCaso.cat va poder seguir des de dins el dispositiu de seguretat dels Mossos d'Esquadra.
Des de final de la temporada passada, els Mossos, amb l'inspector Dani López al capdavant —que compagina aquesta responsabilitat amb la direcció de la comissaria de Santa Coloma de Farners, des d'ençà que va ser nomenat inspector i va tornar de Barcelona, on havia estat destinat els darrers anys—, van començar a dissenyar els dispositius de seguretat per a partits com aquests contra el Liverpool. Amb els partits de lliga superats altres temporades, el repte era poder donar seguretat a partits de Champions, amb aficions rivals que poden ser molt més problemàtiques i amb l'augment de repercussió que tenen els partits, cosa que genera un punt extra de perill i que necessita més seguretat, sobretot, en l'escenari global d'alerta terrorista, que ningú pot oblidar.
Ciutat i Montilivi
L'inspector López ve de Barcelona, on feia de Comtal 5, una figura de cap de torn operatiu, i coneix bé els dispositius de seguretat que s'organitzen per a partits de Champions del FC Barcelona, però la realitat de Girona és completament diferent. A Barcelona pots tenir un grup de 3.000 aficionats d'un equip rival i queden dispersos per tota la ciutat i gairebé ni els veus. A Girona, en canvi, si bé venen menys aficionats, la ciutat és molt més petita i absorbir tots els aficionats, i més si porten grups ultres, és un repte. Els Mossos dissenyen cada dia de partit de Champions dos dispositius paral·lels, un que dóna cobertura a la ciutat, amb agents de seguretat ciutadana i també d'ordre públic, per evitar que la presència dels aficionats rivals pertorbi la vida normal a Girona, i després, el dispositiu més específic als voltants de l'estadi de Montilivi, juntament també amb la policia municipal, per fer talls de trànsit i la retirada de vehicles.
En les prospeccions que els responsables de seguretat dels equips rivals fan a Girona ja veuen que la ciutat no permet gaire excessos. En el partit contra el Feyenoord, el primer europeu del Girona com a amfitrió, els aficionats van ser traslladats des de Lloret, on tenien el camp base, amb autocars directament a l'estadi. En el partit d'aquesta setmana, tot i que es van vendre totes les entrades rivals, els aficionats del Liverpool van arribar de manera molt escalonada i sense generar cap mena d'incident. Alguns, directament des de l'aeroport de Girona, amb vols directes des del Regne Unit.
La intel·ligència d'informació dels Mossos i els contactes que s'havien fet des del club ja havien avançat que els aficionats britànics, alguns d'ells vinguts d'altres països europeus i fins i tot des de Catalunya, no generarien gaires problemes. Alguns arribaven a Montilivi després d'haver begut quatre cerveses de més, però en petits grups i sense rastre d'ultres violents. El Brexit, i que ja no es poden moure lliurement per Europa com abans, també fa que molts dels ultres que tenen prohibicions de desplaçament, com que han d'acreditar-se amb passaport per entrar, ja no viatgin fora del seu país. La policia britànica, igual que l'inspector fa quan els catalans viatgen, també s'ha desplaçat fins a Girona per fer d'enllaç amb les autoritats catalanes.
Seguretat fora i dintre de l'estadi
Tot i que la informació rebuda en les indagacions fetes pels especialistes dels Mossos i Orozco, per part del club, és positiva, no es pot deixar cap detall per a la improvisació. Cal desplegar un dispositiu de màxims. "Si hem d'improvisar, cal que la improvisació també estigui prevista", accepta l'inspector hores abans del partit, quan ja és a l'estadi acabant de polir els detalls del dispositiu, que ja està en marxa a la ciutat. Com tots els partits de Champions que es juguen a Catalunya, s'ha declarat el partit d'alt risc, fet que permet també desplegar més efectius. Pel partit d'aquesta setmana no hi havia cap indicador que fes pensar que hi havia alguna amenaça concreta, però només per la rellevància del Liverpool i que Catalunya, com la resta d'Europa, està en un nivell de 4 sobre 5 d'alerta terrorista, fa que s'hagin de prendre totes les precaucions.
Dues hores i mitja abans de l'obertura de portes, els Mossos amb la Unitat Canina i els especialistes en desactivació d'explosius, el Tedax, fan una requisa per tot l'estadi. La Bora, una gossa especialista en la recerca d'explosius, repassa tots els racons de Montilivi, des de la sala de premsa fins a les grades. Dos agents del Tedax acompanyen els guies canins per tal de donar suport per si es troba algun objecte sospitós. No passa mai, però s'ha de fer. El modus operandi dels terroristes ha canviat, però els Mossos mantenen aquestes requises igualment.
Quan queden poc més de dues hores per l'obertura de portes, arriben a Montilivi els equips d'ordre públic que donaran seguretat al partit i també que podran respondre a possibles incidents al voltant de l'estadi, abans i després del partit, sobretot, amb els aficionats rivals i l'afició més jove del Girona, el Jovent Gironí. Per un partit com aquest, —com també contra l'Espanyol, que va ser declarat de risc, pels antecedents d'enfrontaments dels darrers anys— es desplega l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de Girona i també la Brigada Mòbil (Brimo), desplaçada des de Barcelona. Els caps de l'ARRO de Girona i de la Brimo, a peu dret, a l'aparcament de Montilivi, reben les darreres instruccions del cap del dispositiu, l'inspector López, i com un ball ja assajat mil cops, es reparteixen per tot l'estadi. Hi ha alguns moments més crítics, però que aquesta setmana es van superar sense problemes. L'arribada dels dos equips, que són acompanyats per efectius de Trànsit dels Mossos i per agents de la Policia Municipal de Girona, fins a l'arribada amb l'autocar a l'estadi. O l'arribada de les aficions. Els Mossos, amb efectius de la Brimo, acompanyen un grup d'uns 200 aficionats del Jovent Gironí des de la zona de bars on han fet la prèvia fins a les portes de l'estadi. Des de l'aire els Mossos controlen la situació amb la Unitat de Drons.
Bengales, petards i crits, i res més. Els agents d'ordre públic de la policia catalana fan l'acompanyament amb furgonetes i amb cascs i proteccions, no per la perillositat dels aficionats gironins, sinó per estar protegits en cas d'haver d'actuar i també per evitar resultar ferits si altres aficionats rivals fan llançaments contra els aficionats que acompanyen. Un quart d'hora abans que arrenqui el partit i soni l'esperat himne de la Champions per l'altaveu, tots els aficionats són a l'interior de l'estadi. En un partit de competició europea, per les normatives de la UEFA, Montilivi no pot fer ús de les grades supletòries i de l'habitual aforament de 15.000 persones es rebaixa a 9.000, un fet que, evidentment, converteix l'estadi del Girona en més gèlid. Aquest dimarts, a més, el fred feia acte de presència i caien quatre gotes.
Coordinació amb seguretat privada
Quan l'àrbitre xiula l'inici del partit, el focus canvia de lloc. El partit agafa el protagonisme i els Mossos fan un pas enrere. La seguretat a l'interior de l'estadi és responsabilitat, i competència, de la seguretat privada i de la desena de vigilants i auxiliars que coordina Orozco. Pertoca al club controlar la seguretat a l'interior i els Mossos, tot i que hi són, i des de la Unitat de Control Organitzatiu (UCO), controlen tot l'estadi, però pertoca a la seguretat privada assegurar la celebració del partit. Els Mossos també tenen l'encàrrec de controlar que el Girona actui amb responsabilitat i de manera correcta per garantir la seguretat, amb els efectius que siguin necessaris, i aplicant la normativa. Des de l'UCO, on també hi ha representants de la Policia Municipal, els coordinadors de seguretat privada i també el coordinador dels serveis mèdics privats, es dirigeix la seguretat del partit i, amb desenes de càmeres, es pot arribar a qualsevol punt de Montilivi.
Des de les càmeres es vigilen les pancartes que s'exhibeixen (i es retiren, si incompleixen la normativa), els torns d'entrada (van detectar un conegut intentant entrar amb entrades falses, i va poder ser expulsat i denunciat) i també la gàbia on hi ha els aficionats rivals, que en el cas del Liverpool, fins i tot els especialistes en Informació dels Mossos comentaven que era una bassa d'oli, que no semblaven britànics. Dos agents dels Mossos d'Esquadra operen les càmeres a les ordres de l'inspector, per arribar a tots els racons de l'estadi i poder identificar qui faci falta. A l'UCO també hi ha un caporal de la Divisió de l'Esport dels Mossos que dóna suport tècnic al cap del dispositiu sobre gestions més concretes. De cada partit es redacta un acte que s'eleva.
La col·laboració entre Mossos i el club, qui coordina la seguretat privada, és total. El Girona FC necessita i vol que tot vagi bé i els Mossos, evidentment, també. Un gol de penal va ofegar el Girona i, tot i que els anglesos van patir els darrers minuts, arribant a amagar-se al còrner, finalment els tres punts van volar de Montilivi i les opcions dels catalans de passar a la següent fase de la Champions són remotes. Sigui com sigui, encara queden un partit contra l'Arsenal, que també es preveu tranquil, i la visita del Girona a Milà (els dos, ja al gener), i es repetirà el dispositiu, aquí i allà. Tothom espera que la temporada que ve es puguin repetir els dispositius i que el Girona torni a aconseguir bitllet per competició europea; ara els Mossos ja saben com es fa.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!