El senyal internacional per demanar ajuda silenciosa en cas de violència de gènere, funciona. La campanya per donar a conèixer aquest símbol que es fa amb la mà i que serveix per poder avisar a altres persones que ets víctima d’aquest tipus de violència, sembla que dona fruits. 

La Guàrdia Civil ha detingut un home en un control de trànsit a la zona de Càceres després de veure com la dona que anava amb el conductor va fer el gest internacional amb la mà. 

Segons ha informat la policia aquest divendres, agents de Trànsit de la Guàrdia Civil estaven fent un control a la carretera i van aturar un cotxe on anava un matrimoni i dos nens, menors d’edat. Durant l’estona que els agents van demanar la documentació al conductor, la dona va fer el conegut gest, mostrant la mà tancada amb el dit polze sota els dits. 

Un dels policies va veure el gest reclamant ajuda de la dona

Un dels agents va veure el gest i ràpidament va lligar caps. Sense aixecar cap sospita, la connexió entre el policia i la possible víctima va ser molt fluida. L’agent va demanar a la dona que baixés del cotxe, la va apartar del vehicle i del seu possible agressor, i la va fer entrar a la furgoneta d’atestats de la policia, on la dona va explicar el seu cas a l’agent de la Guàrdia Civil. La dona assegura que el seu marit la tenia amenaçada i que dies abans fins i tot havia arribat a agafar-la pel coll en diverses ocasions, durant disputes familiars.

Els agents van escoltar la versió de la dona i van activar el protocol de protecció de dones víctimes de violència de gènere. Des de la central de coordinació 062 de la Guàrdia Civil es va enviar una patrulla de seguretat ciutadana a la zona, que va ser l’encarregada de detenir el presumpte autor de les agressions a la dona després de corroborar la versió que havia donat la víctima. Després va ser traslladat fins a la caserna de Moraleja, a Càceres, on va quedar arrestat per un presumpte delicte de maltractaments en l’àmbit de la violència de gènere.

La detenció va ser el passat 23 de novembre al voltant de les vuit de la tarda i l’home va ser deixat en llibertat amb càrrecs l’endemà, després de ser posat a disposició del jutge de guàrdia a Coria. L'home detingut té uns 45 anys i és de nacionalitat espanyola

Un cas similar en una clínica de Barcelona

Fa pocs dies, a Barcelona, els Mossos d’Esquadra també van detenir un home que havia maltractat a la seva parella. La dona, quan era a la sala d’espera d'un centre mèdic amb la seva parella, amagant-se amb un paper, va ensenyar el senyal internacional per demanar ajuda en casos de maltractament, i una de les auxiliars de la clínica en veure-ho, va trucar a la policia, que es va presentar a la clínica privada i van detenir l’home, de 65 anys i de nacionalitat espanyola, que després de declarar davant del jutge de guàrdia, va quedar en llibertat amb càrrecs

simbol vido

El símbol internacional per demanar ajudar en casos de violència masclista / ElCaso.cat

Els dos casos, el de Càceres de la Guàrdia Civil i el de Barcelona, són els dos primers que es coneixen a l’estat, el primer en el cas dels Mossos i en el segon, el primer que es coneix a Espanya amb detenció per part de la Guàrdia Civil. El cas de Càceres s’ha conegut just la setmana del 25-N, el dia contra la violència contra les dones.

Més eines per denunciar silenciosament

Tot i que aquest símbol ara s’ha fet famós i s’ha demostrat ser útil, fonts de la Guàrdia Civil han explicat a ElCaso.cat que hi ha més eines a disposició de les víctimes de violència de gènere que permet denunciar agressions de manera silenciosa. 

L’app AlertCops és una eina de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que permet a les dones víctimes de violència de gènere enviar un avís SOS directament a la policia amb geoposició. També existeix el telèfon 016 d’atenció a les víctimes -que no deixa rastre a la factura, i només cal esborrar-ho de l’historial de trucades- i en algunes zones també hi ha un número de WhatsApp on les dones poden demanar ajuda i assessorament davant d’amenaces per aquest tipus de violència.