La Policia Nacional ha detingut sis persones, entre Barcelona i Granada, acusades de formar part d'un entramat criminal dedicat a l'espoli i revenda d'obres arqueològiques de gran valor. Els agents especialitzats de la Brigada de Patrimoni Històric porten darrere dels criminals des del 2021, quan, durant la celebració de la fira FERIARTE2021 de Madrid, els va cridar l'atenció un estand on exhibien un capitell d'estil califal molt semblant a certes peces que havien aparegut recentment al mercat i que s'havia demostrat que tenien una procedència il·legal

A l'acreditació de l'origen del capitell figurava com a lloc d'adquisició un establiment d'antiguitats de Granada. Però, a la factura, faltaven dades clau com l'import de l'IVA o el número d'emissió d'aquesta. En indagar una mica més, van trobar tres actes notarials, aixecades a nom d'una mateixa persona, en les quals es detallava que aquest capitell i un altre, formaven part d'una herència familiar que es remuntava al segle XIX, quan un avantpassat, restaurador de l'Alhambra, les havia adquirit durant la seva feina. Tot això els va semblar molt estrany, i van decidir intervenir les peces.   

El rastre els va portar fins a una galeria de Barcelona 

La investigació oberta arran d'aquesta descoberta va revelar que existien altres particulars amb peces d'origen similar a València, Madrid i Granada, però sobretot a Barcelona. A la ciutat comtal hi van trobar un home que regentava una galeria d'art especialitzada en peces arqueològiques, totes les quals van resultar ser obres robades. Per intentar ocultar la il·legalitat, a totes les van intentar adjudicar un origen similar al dels capitells requisats a la fira de Madrid. Sobre el paper, aquestes obres havien estat tretes dels jaciments abans de la Llei 16/85 de Patrimoni Històric Espanyol, que no permet la propietat privada dels objectes arqueològics, i havien estat heretades per suposats familiars. 

La Policia Nacional va poder entrellaçar tots aquests fets, arribant a la conclusió que l'espoli, falsificació de l'origen i la posterior venda com peces legítimes havia estat organitzat per una mateixa banda. En total, van identificar deu membres, vuit dels quals són de la mateixa família, tot i que, a hores d'ara, només se n'han pogut detenir sis, perquè la resta es troba al Brasil, d'on són originaris alguns d'ells. 

Obres valorades en més de 403.000 euros 

La Brigada de Patrimoni Històric de la Policia Nacional ha pogut recuperar 71 peces adquirides per aquesta banda de manera il·lícita. Entre elles destaquen capitells de les èpoques nassarita i califal, bases, columnes, arcs de guixeria, bigues islàmiques, una estela funerària àrab, diverses escultures i quatre fermalls de cinturó visigots, tot això valorat en més de 403.000 euros

El jutjat que instrueix la causa, oberta per delictes contra el patrimoni històric, de pertinença a grup criminal i de blanqueig de capital, ha decretat el trasllat de les peces recuperades al Museu Arqueològic Nacional de Madrid (MAN), al Museu Arqueològic de Granada i al Museu de Prehistòria de València.