El passat 1 de juliol va complir 31 anys i no es va voler perdre la celebració, a Màlaga, però no va poder bufar les espelmes perquè la Guàrdia Civil va irrompre a la seva festa i el va capturar. Es tracta de J.H.S, un holandès fugitiu buscat per les autoritats del seu país per diversos assassinats i que a Espanya ja havia trepitjat la presó per col·laborar en un altre.

Assassinat entre bandes

La Direcció General (UCO) del cos de la Guàrdia Civil ha informat aquest dissabte d'aquesta operació, ubicada en un pub de la localitat malaguenya de Torremolinos.

El fugitiu tenia ja antecedents penals. A la matinada del 19 d'agost de 2016 uns sicaris van disparar una dotzena de trets a un colombià i a la seva parella a Mijas (Màlaga). Els havien parat una emboscada. Segons han explicat a Efe fonts pròximes a la investigació, va ser J.H.S. qui amb alguna excusa va abordar a la parella en una gasolinera i la va portar fins a un lloc de la localitat malaguenya, on els van disparar per l'esquena. L'home va morir i la dona va resultar greument ferida.

Quatre sicaris -tres holandesos i un noruec- van intervenir en aquest succés, el mòbil del qual va ser una venjança entre bandes de narcotraficants dels Països Baixos, probablement per un tomb de droga (robatori d'una organització a l'altra).

Dos d'ells van ser detinguts dos anys més tard a Espanya, un d'ells J.H.S., llavors de 28 anys. Un altre va ser arrestat a Holanda i el quart, que també havia estat identificat, va ser assassinat en un tiroteig a Medellín (Colòmbia) el desembre de 2016.

J.H.S. va passar dos anys entre reixes i va quedar en llibertat amb l'obligació de personar-se periòdicament al jutjat. Però va deixar de fer-ho i va desaparèixer. Fins ara les forces de seguretat holandeses i espanyoles perseguein el fugitiu, però J.H.S. no sortia gaire.

Com van arrestar el fugitiu?

Gràcies a diverses indagacions en col·laboració amb la policia holandesa, els agents de l'UCO tenien controlats tres o quatre locals de lleure on podia acudir el fugitiu les poques vegades que sortia. I gairebé estaven segurs que a la festa del seu aniversari hi aniria.

Manilles|Esposes / Mossos d'Esquadra

Manilles / Mossos d'Esquadra

I així va ser. En el seu honor es va celebrar la pròspera festa en un pub de Torremolinos. Els agents, amb el suport dels agents del Grup d'Acció Ràpida (GAR) i de membres de l'OCON-SUD, així com d'altres unitats de la Comandància de Màlaga, el van arrestar.

Després de ser capturat, J.H.S. va ser posat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional.

Guerra entre màfies als Països Baixos

"Mocro war". Així es coneix a la guerra que deslliuren a Holanda, i especialment a Amsterdam, les organitzacions que rivalitzen per acaparar el mercat de la droga.

Una guerra que ha causat algunes desenes de morts, entre ells el periodista neerlandès Peter R. de Vries aquesta mateixa setmana, especialitzat en investigació del crim organitzat als Països Baixos. El periodista va morir dijous com a conseqüència de les ferides sofertes després de ser atacat a trets el passat dia 6 en el centre d'Amsterdam.

El detingut ara a Espanya formaria part suposadament de l'organització criminal liderada per Houssine Ait Soussan, responsable de la lluita entre organitzacions rivals en diferents punts dels Països Baixos des de fa diversos anys.

La justícia holandesa sospita que J.H.S. va participar en la preparació de múltiples assassinats i el considera membre d'un perillós grup de sicaris.

Se sospita també que J.H.S. va ser facilitador de diversos assassinats al seu país d'origen i que va estar en contacte directe amb els executors dels mateixos, proporcionant-los informació i armes.