Francisco Comitre ja sap perfectament què és que la policia el vagi a buscar a casa, el detingui i el presenti davant d'un jutge. Té antecedents i se l'acusa d'haver estafat més de 150 persones grans amb operacions immobiliàries per quedar-se la seva casa a canvi de quatre duros i de tenir, suposadament, una organització criminal que s'aprofita de persones vulnerables, amb necessitats econòmiques i sense coneixements financers per estafar-les. Ara, els Mossos han lligat catorze víctimes més.
Algunes víctimes han quedat amb una mà al davant i una al darrere, vivint amb els fills després de perdre una propietat, un pis valorat en 500.000 euros a Barcelona, després que els enredessin i el compressin per 50.000 euros. Aquest cas és un dels catorze que els agents de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Premià de Mar investiguen des del 2022, quan un jutjat de Barcelona va rebre una querella d'un bufet d'advocats alertant que uns desconeguts s’havien apoderat, de forma fraudulenta, d’un pis d’una dona que havia mort sense hereus legítims.
Un vell conegut dels Mossos: Franisco Comitre
Els investigadors dels Mossos van aconseguir arribar fins a les seus socials de les empreses pantalla que havien actuat per fer-se amb aquest pis de Premià, i també van relacionar el cas amb quatre persones, entre elles el conegut advocat de Barcelona, Francisco Comitre, que va ser detingut. En aquella primera investigació, que ja sumava a totes les causes que té obertes, es va fer un escorcoll a fons del despatx que tenia a Barcelona i es va trobar una mina d'or. En sentit figurat. Els Mossos van trobar desenes de documents que van permetre als agents de la Unitat d'Investigació estirar el fil. És un cas rellevant, molt complicat de lligar, i més si al davant tens no només un expert estafador, sinó un home molt intel·ligent, narcisista i sense cap mena d'empatia amb les víctimes. De tota aquella documentació, els Mossos d'Esquadra van poder contactar amb altres víctimes, un total de catorze, que han presentat denúncia. Quan s'han pogut lligar tots els casos i dibuixar clarament el modus operandi, el passat 25 de novembre es van detenir nou persones a Catalunya i a les Illes Balears. Entre els detinguts, tres advocats i diversos treballadors i testaferros del grup criminal.
L'home que els Mossos consideren el líder, Francisco Comitre, que ja va ser detingut en la primera fase i ara, a Eivissa, on estava participant en un torneig de golf, nega els fets i es desvincula de totes les estafes. El perfilen com un encantador de serps, amb moltes habilitats socials per enganyar tothom, i facilitats per aconseguir els seus propòsits. Tot i que qui fa anys que el segueix i l'investiga ha notat que els darrers anys, potser per l'efecte de les drogues, ha perdut facultats, asseguren que és una persona amb molta intel·ligència i capacitat financera, i és ell qui, segons els indicis recollits pels Mossos, organitza tot l'entramat per moure tots els diners que de manera il·lícita aconsegueix amb les estafes a la gent gran per blanquejar-los i comprar i vendre propietats, també de les víctimes.
El modus operandi de Comitre, segons els Mossos
L'entramat delictiu seguia un patró gairebé sempre idèntic: primerament, els estafadors captaven les seves víctimes, persones vulnerables amb escassa educació financera i carregades de deutes o necessitats econòmiques urgents. Els estafadors tenien també una pàgina web on captaven persones que volien vendre el seu pis i una immobiliària des d'on coneixien víctimes potencials. Un cop trobaven algú que encaixava en aquest perfil, li proposaven un contracte privat on els pagaven els deutes a canvi d'atorgar poder notarial de l'immoble a una persona física o jurídica. Aquest tràmit es justificava amb l'excusa de gestionar el crèdit per liquidar els deutes, però, sense saber-ho, la víctima cedia el control del seu immoble a un dels estafadors.
Amb aquest poder notarial, els estafadors executaven compravendes simulades de l'immoble entre ells mateixos, utilitzant empreses a nom de testaferros, moltes de les quals no tenien activitat econòmica real ni dipòsit de comptes. Normalment, les operacions es feien a la mateixa notaria on es va signar el primer contracte, fent servir xecs manipulats que mai arribaven a cap entitat bancària. Així, quedaven amb el control absolut de la propietat, posant-la posteriorment en venda a terceres persones alienes a l'estafa, que compraven l'immoble sense saber res de l'engany previ. Els Mossos han imputat també un notari de Barcelona que, suposadament, era coneixedor de les tècniques de Comitre, si bé no ha estat detingut. El despatx del principal investigat, a Urquinaona, està tancat, però la notaria segueix oberta, segons ha pogut saber ElCaso.cat.
Aprofitant les dades de les víctimes, també van demanar préstecs per valor total d'un milió d'euros que no tenien cap intenció de retornar. Les empreses que l'Agència Tributària ha investigat, de Comitre i els seus testaferros, movien cada any uns 3 milions d'euros, si bé a final d'exercici tenien zero beneficis. A tall d’exemple, una d’aquestes empreses va sol·licitar, l’any 2019, préstecs a diferents entitats bancàries per un valor total de més de 200.000 euros, que mai va retornar. Segons dades de l’Agència Tributària, entre els testaferros i les empreses tenen un deute total de gairebé 1.000.000 euros. En algunes ocasions també contractaven assegurances per cobrir qualsevol eventualitat i poder disposar de diners per invertir en altres finalitats.
Algunes de les víctimes, després de perdre el seu pis, en van haver de marxar. Fins i tot, simulant ser persones d'un jutjat, van anar a casa de les víctimes i les van fer fora. Els Mossos els acusen, com l'any 2014 -Operació Cocoon-, dels delictes de pertinença a grup criminal, estafa, apropiació indeguda, blanqueig de capitals, falsificació de document públic, oficial o mercantil i defraudació a la hisenda pública.
Moltes més víctimes
La investigació feta pels agents de la Unitat d'Investigació de la comissaria de Premià haurà de seguir. De les entrades judicials en pisos i al despatx de Comitre a Barcelona i Eivissa es van trobar desenes d'indicis, un centenar -talonaris, escriptures, poders, contractes privats i documentació dels testaferros-, que serviran per lligar caps i poder trobar noves víctimes. Els investigadors n'estan convençuts. El cas que es va investigar anteriorment i que va acabar amb un notari inhabilitat i diversos detinguts acumula gairebé 150 causes per estafes amb el mateix modus operandi.
Caldrà veure si entre tota la documentació que ara tenen en el seu poder els Mossos d'Esquadra i el jutjat poden identificar més víctimes o si algunes persones denuncien. Entre les víctimes que ara els Mossos han pogut localitzar -les víctimes alguns cops són els fills o hereus de les persones estafades- hi ha gent a Barcelona, Badalona, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Madrid i Ciudad Real. Les detencions es van fer a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilafranca del Penedès, a Catalunya, i a Eivissa i Palma, a les Illes Balears. Entre els detinguts hi ha, a més de Comitre, dos advocats més, i també l'encarregat de l'aparell logístic, que s'encarregava de la falsificació dels xecs i documentació per aconseguir més estafes.
Còctel perfecte: necessitat i habilitat
Els Mossos recomanen evitar confiar en sortides estranyes dels problemes econòmics i revisar, amb experts, totes les possibilitats abans de fer contractes o préstecs abusius. Desconfiar d'aquestes solucions màgiques i demanar consell és clau, alerten des de la policia catalana. La desesperació de les víctimes, que tenien deutes elevats, i l'habilitat dels estafadors, que oferien solucions i una aparença de solvència, de manera combinada, era letal, detallen els investigadors. Si bé en el cas Cocoon eren sobretot persones grans, en el cas que s'ha destapat ara hi ha persones de totes les edats, però sobretot, persones vulnerables, atemorides pels deutes i sense capacitat ni coneixements financers. La tempesta perfecta per caure a les mans -suposadament- d'un Comitre que, si bé està en hores baixes, segueix actiu. Després de ser detingut a Palma i quedar en llibertat -com tota la resta dels detinguts-, els Mossos tenen la certesa que està canviant les empreses de nom per aixecar de nou el sistema que s'ha convertit en el seu modus vivendi.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!