Gioacchino Gammino és un dels fugitius més buscats d'Itàlia, que feia 20 anys que estava en crida i cerca i tenia les policies espanyola i italiana rere la seva pista.

Google Maps delata el mafiós Gioacchino Gammino

I el desembre passat, un factor clau va permetre detenir-lo. I no va ser un gos policia com el Rex ni sofisticats mètodes d'investigació, sinó una foto de Google Maps Street View qui el va captar parlant al carrer en el municipi madrileny de Galapagar.

Mafiós Google Maps

Gammino a la porta d'El Huerto de Manu, la seva fruiteria en Galapagar / Google Maps

L'arrest es va produir el 17 de desembre gràcies a l'acceleració que va suposar la foto del cotxe de la companyia d'internet més important.

La Fiscalia italiana va reconèixer que la recerca de fugitius a Street View no és una pràctica habitual, però en aquest cas ha estat una eina per confirmar el que ja sospitaven, que Gammino era on les seves investigacions apuntaven.

En crida i cerca des de fa 20 anys

En la imatge de Street View presa el 2018 es pot veure el fugitiu conversant a la porta de la fruiteria El Huerto de Manu, de la que era propietari.

Va ser una cicatriu a la cara la que va fer que fos reconegut pels agents mentre xerrava en un carrer tranquil·lament, encara sent un dels cent fugitius italians més buscats.

I és que aquest mafiós italià era un dels més esmunyedissos. S'havia canviat el nom a Manuel Mormino, identitat robada a un home del seu entorn que viu a Itàlia i que havia denunciat el robatori de la seva documentació.

Vida nova a Madrid amb una falsa identitat

A més, s'havia casat i havia obert la fruiteria i un restaurant amb menjar del seu país, tal com informa El Mundo.

Malgrat que cada vegada les autoritats estaven més a prop, la foto va accelerar la seva detenció, que es va produir a la localitat madrilenya de Galapagar per part d'agents de la Policia Nacional.

Però, de què se l'acusa?

Gioacchino Gammino és membre de l'organització mafiosa coneguda com a Stidda i estava en crida i cerca des de fa vint anys per haver escapat de la presó en la qual estava condemnat a cadena perpètua per un assassinat comès el 1989.

L'acusació contra aquest mafiós es remunta als vuitanta, quan el jutge Falcone va processar de forma massiva els delictes de la màfia.

En aquest procés judicial s'atribuïa a Gammino delictes de tràfic d'estupefaents en directa col·laboració amb la màfia Cosa Nostra.

A més, arran de l'assassinat pel qual va ser condemnat juntament amb altres membres de Stidda, es va desencadenar una guerra entre màfies pel domini de Sicília.

Assassinat i drogues, fuga de la presó i detenció

El 1998 va ser detingut per la Policia Nacional a Barcelona per ser extradit a Itàlia i el 2002, es va escapar de la presó de Roma, donant inici a una recerca internacional per detenir-lo. El seu rastre es va seguir a Alemanya, Barcelona -on vivien familiars seus-, Palma de Mallorca i Tenerife.

Finalment, la policia va descobrir que havia refet la seva vida a la localitat madrilenya de Galapagar, on vivia des de feia anys regentant diversos negocis, i va ser detingut el passat 17 de desembre després de l'acceleració de la recerca amb la foto de Google Maps.