Abans de l’inici de la guerra l’Alina Havryliuk feia de DJ en festes amb milers de persones al seu país, Ucraïna. Té milers de seguidors i era coneguda a tot el país, però, com més de 3.000.000 de persones, ha hagut de marxar del país d’ençà que va arrencar la violenta invasió ordenada per Vladímir Putin. La coneguda artista ara s’ha instal·lat a Barcelona, des d’on ha enviat un missatge d’ajuda: busca feina per aconseguir diners i enviar-los a Ucraïna, on encara hi ha membres de la seva família, resistint a l'ocupació russa. 

Alina Havryliuk, coneguda com a Alevtina, va marxar del seu país pocs dies després de l’inici de la guerra i ha acabat a Barcelona, on està instal·lada amb la seva mare. Lluny queden les nits de festa que ella protagonitzava com a reina dels plats en llocs que ara estan buits i, alguns d’ells, destruïts, com la universitat de Kíiv. Ara, però, està instal·lada a la capital de Catalunya, com altres refugiades, la majoria dones i nens, que han hagut d’escapar de les bombes i soldats enviats des de Rússia.

Es va emportar tot el material per seguir fent de DJ

Abans de marxar del seu país, tanmateix, com aquell qui recull tot allò que té més valor, Alina Havryliuk va carregar al cotxe el seu equip professional de música: plats de mescles, auriculars, ordinador… i ara espera que amb aquests aparells pugui guanyar-se la vida a Barcelona, tal com ha explicat ella mateixa en una entrevista a Telecinco. A Ucraïna la DJ que ara s’ha hagut de refugiar a Catalunya era molt coneguda, punxava a les sales de moda de la capital i també havia fet actuacions en altres llocs del món.

 DJ Alina Havryliuk

Imatge d'una de les actuacions de la famosa DJ 

Els diners que cobri pels seus bolos, per les actuacions que pugui fer a Barcelona o en altres punts de Catalunya, ja ha avisat, seran remesos a Ucraïna per col·laborar amb la resistència. No és una artista més, les seves actuacions com a DJ eren seguides amb gran expectació al seu país, abans de l'inici de la guerra, i a Instagram disposa de milers de seguidors.

Centenars de refugiats arriben a Catalunya

Durant aquests primers vint dies de guerra, més de 10.000 persones han arribat a Catalunya des d’Ucraïna, sobretot, dones i nens. Gent com Alina Havryliuk, que va escapar del seu país amb la seva mare. D’aquests,  1.252 ja tenen la protecció temporal que els atorga el govern estatal, és a dir, permís de residència i, en el cas dels adults, de treball.

La xifra suposa poc més de la desena part de les proteccions que s'han atorgat arreu de l'Estat, concretament 10.260 segons les dades que ha facilitat el Ministeri de l'Interior aquest dilluns actualitzades fins a les tres de la tarda. El govern estatal recorda que els desplaçats que arriben a Espanya poden sol·licitar la protecció temporal tant als centres d'acollida oberts per l'executiu de Pedro Sánchez a Barcelona, Madrid i Alacant, així com a les 54 comissaries provincials habilitades arreu de l'Estat.

Mossos d'Esquadra

Imatge d'un cotxe ucraïnès a la carretera, a la zona del Penedès, després d'espatllar-se / SAP-FEPOL

A banda dels permisos de residència i de treball, el procediment d'urgència activat el 10 de març per donar resposta ràpida a les sol·licituds preveu també que les persones que aconsegueixin la protecció temporal poden utilitzar legalment els seus permisos de conduir almenys durant un any, d'acord amb el que estipula la Direcció General de Trànsit.