Dos aspirants a convertir-se en agents dels Mossos d'Esquadra han estat expulsats de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya després d'haver donat positiu en drogues. El passat 9 de gener va començar el curs bàsic de formació de tots aquells aspirants que prèviament havien superat les oposicions. L'endemà, 10 de gener, es va fer una prova d'orina sorpresa i obligatòria entre els més de 800 aspirants.

Un home i una dona van donar un resultat positiu, segons ha avançat el programa Planta Baixa de TV3. Posteriorment, se'ls va fer una segona anàlisi per confirmar els resultats, i també van donar positiu. La direcció de l'escola de policia de Catalunya va decidir prendre mesures i va expulsar els dos aspirants de per vida. Aquest positiu en drogues figurarà al seu expedient i no es podran tornar a presentar mai a unes oposicions per a ser agent dels Mossos d'Esquadra.

Unes proves habituals en els aspirants a Mossos

Aquests controls d'orina sorpresa i obligatoris són habituals entre els aspirants a Mossos d'Esquadra i els agents que estan en pràctiques. Tots ells ho saben i estan assabentats abans de presentar-se, però en aquesta ocasió no s'esperaven que fossin ja en el segon dia del curs de formació. De fet, va haver-hi bromes sobre si havia estat abans d'entrar a l'acadèmia o si el consum s'havia produït durant la festa de Cap d'Any. El curs de formació, que es rep després de superar les oposicions i abans de començar les pràctiques, segueix endavant amb 828 aspirants i s'allargarà durant set mesos.

Els agents dels Mossos no han de superar controls de drogues

Un cop els aspirants ja han superat les pràctiques i es converteixen en funcionaris, ja no han de passar aquests controls sorpresa de drogues. A la policia catalana, però, no descarten que es puguin fer aquest tipus de proves en un futur. De moment, el que sí que s'implantarà a curt termini és una prova pilot de proves psicofísiques que es farà a la regió policial de Lleida per anar comprovant periòdicament l'estat físic i psicològic dels agents.