Els últims anys han portat noves modes alimentàries que han obsessionat milers de persones, com el realfooding o eliminar certs components de la dieta, com el gluten. Una altra de les tendències que fa temps que s'han quedat en el nostre ideari és el concepte que els aliments integrals són millors, més saludables i s'engreixen menys. Tanmateix, com en altres ocasions, les marques i supermercats fan alguna trampa per colar-nos productes que no són integrals, com a tal.

L'engany de la pasta integral falsa

El cas més comú és el de la pasta, ja que el pa fa tres anys que es va prohibir etiquetar-lo com a integral si no havia estat elaborat amb un 100% de farines integrals. Encara que cada vegada som més conscients del que mengem i hi ha més interès per tenir controlats els ingredients de les etiquetes, la pasta integral ha tornat a quedar al descobert, en aquest cas gràcies a una farmacèutica i divulgadora de seguretat alimentària Gemma del Caño.

Pasta arròs / Pixabay

És important mirar els ingredients dels productes marcats com a integrals / Pixabay

En el seu compte de Twitter ha posat en evidència els paquets de pasta de supermercat, que ens el colen en moltes ocasions prometent productes integrals que no ho són i que a més solen ser més cars. Per descobrir la trampa cal mirar els ingredients del paquet, com l'exemple de la divulgadora en la seva denúncia social, que mostra una foto de l'etiqueta d'un paquet en el qual es pot llegir que porta sèmola de blat dur i segó de blat dur.

Com distingir la veritable de la qual no ho és

Aquests dos ingredients no impliquen en absolut que sigui integral, ja que la sèmola és un tipus de farina més gruixuda amb què s'elabora la pasta i, en la majoria de casos, procedeix del blat, mentre el segó és una capa dels cereals que aporta fibra i minerals i és el component que es retira per elaborar farines blanques. Això significa que quan un aliment està elaborat amb farines que contenen el seu propi segó es diu que són integrals, però si conté sèmola blanca de blat i a part se li ha afegit el segó, no es considera integral.

Per acabar de demostrar-lo, Del Caño compara amb una altra etiqueta d'un integral de veritat, en el que es pot veure un sol ingredient: sèmola integral de blat dur. Això demostra que és una pasta realment integral i que no ens estan enganyant.

Ara més que mai no és important ser escèptic quan comprem, ja que aquesta setmana també revelàvem les trampes de les marques a causa del desproveïment per no perdre diners i apujar el preu sense que ens n'adonem. I és que la guerra de Rússia a Ucraïna i la vaga de transportistes, han provocat una onada de compra compulsiva que han contribuït a les prestatgeries buides -amb estafes en l'oli d'oliva incloses- i als preus a l'alça. Tanmateix, moltes marques han decidit dur a terme una estratègia per no apujar els preus a la vista, però reduir quantitats per continuar aconseguint beneficis.