Ni signes de terrorisme ni un atac premeditat: va ser una errada motriu. El vaixell de càrrega que ha col·lidit aquest dimarts de matinada contra el pont de Baltimore i ha provocat que s'esfondrés pràcticament del tot, va notificar a les autoritats que "havia perdut el control" i la propulsió quan sortia del port d'aquesta ciutat de la costa est dels Estats Units. Aquesta alerta es va enviar poc abans de col·lidir i provocar l'enfonsament del pont Francis Scott Key, construït el 1977 i una de les vies més importants al trajecte que uneix Nova York amb Washington, segons un informe desclassificat de l'Agència de Ciberseguretat i Seguretat en Infraestructures (CISA).

 

L'accident va tenir lloc cap a dos quarts de dues de la matinada, hora local, i dos quarts de sis, hora peninsular espanyola. El vaixell de càrrega "Dali" va provocar l'ensorrament gairebé total del pont i, en aquests moments, hi ha almenys set desapareguts, mentre que els equips d'emergències han pogut rescatar dues persones, una d'elles ingressada a l'hospital en estat molt greu. Però la caiguda incessant de vehicles, visible al moment en què l'esquelet del pont s'ensorrava, va fer pensar el pitjor, més encara després de l'atemptat terrorista perpetrat fa pocs dies, el 22 de març, a la sala de concerts russa Crocus City Hall de Moscou, on va haver-hi més de 140 morts i més de 180 ferits. La Policia de Baltimore va sentenciar hores més tard que "no hi ha indicis d'atemptat terrorista" a l'incident d'aquest dimarts.

Què li ha passat al "Dali"?

El vaixell de càrrega —com s'observa als vídeos que han esdevingut virals a les xarxes socials— perd l'electricitat en dues ocasions al costat del port de Baltimore i apareix gairebé a l'instant una columna de fum abans del xoc contra un dels pilars, que fa caure el pont Francis Scott Key. Ara s'ha sabut que la tripulació de l'embarcació va notificar a les autoritats que "havia perdut el control" i la propulsió abans d'impactar contra el suport d'aquesta passarel·la, que forma part de la l-695, que uneix Nova York amb Washington. Aquest mateix vaixell, a més, ja va provocar un accident al port d'Anvers (Bèlgica) l'any 2016, en aquesta ocasió per un error del capità i del pilot.

ffb335777920d433a0ec3eca1f817c0babd75c6cw
Equips d'emergència al costat del pont de Baltimore / Harford County Fire And Ems

Les tasques de rescat continuen a la zona i se sap que hi ha set persones desaparegudes. El cap de bombers de la ciutat, James Wallace, ha informat els mitjans locals que dels dos rescatats, un està il·lès i va refusar l'atenció mèdica, mentre que l'altre ha estat traslladat a un hospital i el seu estat és molt greu. Encara que no sembla, segons les primeres informacions, que hi hagi un gran nombre d'afectats, tal com explica el portaveu de bombers és "una xifra dinàmica" en el sentit que en podrien ser molts més.

4caeb3489d27321dac38b36fe2070ecadb284e66w
El governador de Maryland, Wes Moore (e), i l'alcalde de Baltimore, Brandon M. Scott, observen el pont Francis Scott Key esfondrat després de rebre l'impacte el vaixell de càrrega "Dali" contra un dels seus pilars, aquest dimarts a Baltimore, Estats Units / Secretari de premsa del governador Wes Moore

Declarat l'estat d'emergència a Maryland

Després de l'ensorrament del pont el Baltimore, el governador de Maryland —estat al qual pertany la ciutat—, Wes Moore, ha declarat l'estat d'emergència. "He declarat l'estat d'emergència aquí a Maryland i treballem amb un equip interinstitucional per desplegar ràpidament recursos federals de l'administració Biden", ha assegurat en un missatge al compte d'X (antic Twitter) gestionat pel seu equip de comunicació, poc abans de traslladar-se al lloc dels fets.