Quedar-se tancat fora de casa, sense claus, és un problema molt complicat, que es pot agreujar si la mala sort et porta a ser víctima d’un fals serraller que s’intentarà aprofitar de la teva situació per no només estafar-te centenars d’euros, sinó també extorsionar-te per aconseguir encara més diners. Factures fraudulentes de milers d’euros per canviar una porta que també generen mala imatge en el gremi de serrallers de bona fe. L’actor i director teatral Enric Cambray ha explicat el cas de la seva mare, que aquest cap de setmana, a Barcelona, va ser víctima d’aquesta estafa i va pagar gairebé 1.000 euros perquè li obrissin la porta. A més, el suposat serraller va intentar també cobrar-li 700 euros més pel nou pany. Una barbaritat. El cas de Cambray, que s’ha fet viral a X, l’antic Twitter, ha destapat altres estafes del mateix “serraller”. Els Mossos d’Esquadra avisen que aquesta pràctica podria ser considerada delicte per estafa i també per extorsió, i que cal denunciar-ho per tal de poder-ho investigar.

Factures de més de 1.000 euros

El cas d’Enric Cambray, conegut per la seva faceta d’actor i director, on ha compartit escenari amb Àngel Llàcer, arrenca quan la seva mare, aquest dissabte, es va quedar fora de casa, sense poder entrar. Ni l’assegurança ni l’empresa que li gestiona l’alarma de casa van poder ajudar-la, i va telefonar a un dels serrallers dels habituals números de telèfon que hi havia a la porteria (primer error). L’home que es va presentar a casa seva va rebentar la porta i va emetre una factura —la captura de pantalla que presenta Cambray demostra que és fraudulenta, no hi figuren les dades de l’empresa que suposadament ha fet el treball, si bé fins i tot cobra l’IVA— per valor de gairebé 1.000 euros. No content amb aquest preu, abusiu del tot, va marxar i va dir que tornaria a col·locar el pany, que tenia un cost de 700 euros. Si no pagava aquest altre preu, de nou abusiu, no l’instal·laria i la porta quedaria oberta, generant un problema de seguretat. Enric Cambray ha denunciat el cas a Twitter, ara X, i la seva mare presentarà denúncia als Mossos d’Esquadra.

El crit d’alerta de l’actor i director ha fet aflorar més casos que alguns usuaris relacionen amb el mateix fals serraller. Una factura de fa pocs dies, amb una lletra similar, demostra com el serraller, seguint el mateix modus operandi, va cobrar 2.000 euros a un altre client per canviar el pany d’una porta. Segons consta en aquesta segona factura, que sembla del mateix fals serraller, va cobrar 220 euros per obrir la porta, 980 pel canvi de pany, 90 euros més pel servei d’urgència, 90 euros per desplaçament, 260 euros de mà d’obra i l’entrega de les claus; un total de 1.730 euros, que, sumant el 21% d’IVA —si bé tampoc fa constar el nom de l’empresa—, sumen gairebé 2.100 euros. El fals serraller, a més, va fer signar la factura al client per confirmar que estava “d’acord” amb el preu, tal com es pot veure al document, amb data 30 d’agost, aportat per un usuari de Twitter.

Consells per evitar ser estafats

Els falsos serrallers generen molt mala imatge al sector. Des del Gremi de Serrallers de Catalunya ja s’ha avisat molts cops d’aquest intrusisme malèfic que aprofita el mal moment que passen les persones que s’han quedat fora de casa sense poder entrar per buidar-los el compte corrent amb preus abusius. Es recomana sempre demanar pressupost abans d’activar un servei, fer-ho, si se’n disposa, a través de les companyies d’assegurança, que molts cops tenen inclòs aquest servei en les pòlisses i, sobretot, si s’és víctima d’aquesta estafa, facilitar als Mossos d’Esquadra tota la informació relativa al servei i presentar una denúncia per estafa. És més, els serrallers honrats avisen: s’ha d’evitar trucar a telèfons que surten en enganxines pel carrer o en cartells a la via pública, i també desconfiar dels primers anuncis que surten quan es fa una cerca d’urgència a Google.