Una màfia multinacional instal·lada entre Barcelona i Tarragona ha estafat més de 200.000 euros a una cinquantena de persones els darrers mesos. Els malfactors es feien passar per companyies de banc o de telefonia dient que eren els assessors dels clients i així aconseguien dades personals per després robar diners dels comptes corrents de les víctimes. Els Mossos d'Esquadra ha pogut desmantellar la xarxa i detenir onze persones, de nacionalitat peruana, equatoriana, espanyola, marroquina, brasilera, cubana i pakistanesa i d'entre 30 i 40 anys, com a presumptes autors de les estafes.

La investigació policial va començar fa un any quan es va detectar l'augment de denúncies per estafa amb un mateix denominador comú, la possible captació de dades personals bancàries a través de trucades telefòniques, el que es coneix com a 'vishing'.

Aquestes trucades telefòniques, fetes des de Sud-amèrica, les feien de tal forma que les víctimes pensaven que estaven parlant amb el seu empleat de banca o el seu operador de telefonia mòbil, ja que els criminals tenien prèviament les dades personals de la víctima, i l'objectiu era ensarronar els receptors de les trucades per obtenir accés a la seva banca en línia.

Segons han explicat aquest dijous els Mossos, els estafadors estaven molt ben organitzats. En una segona part de l'operativa criminal, els estafadors, una vegada ja tenien control del compte corrent digital de la víctima, posaven aquesta informació a disposició d'altres persones que feien les operacions bancàries fraudulentes: enviaven diners des dels comptes robats a comptes corrents espanyols controlats pels detinguts.

Un grup des de Barcelona i Tarragona movia els diners

En una tercera i última fase del frau, un altre grup de persones, els anomenats "muleros", feien reintegraments en efectiu, de tal forma que una part dels diners obtinguts eren lliurats als responsables de la trama i una altra part era enviada a l'estranger a través d'agències d'enviament de diners. El control dels responsables del frau sobre els muleros era tal que fins i tot en alguns casos es van identificar denúncies dels propis muleros en les quals manifestaven haver patit extorsions per part dels seus controladors, sota el pretext de no fer adequadament el lliurament dels diners als responsables de l'organització criminal.

La investigació ha determinat que els estafadors, a més de transferir-se saldos dels comptes bancaris de les víctimes, utilitzaven els diners robats per adquirir material electrònic, sobretot mòbils, que després venien a un preu inferior al de mercat a botigues en connivència.

Detingudes onze persones

La setmana passada es van fer nou entrades i escorcolls a diferents localitats de les demarcacions de Barcelona i Tarragona i es van detenir onze persones pels delictes d'estafa i organització criminal, sota la batuta del Jutjat d'Instrucció número 2 d'Esplugues de Llobregat i dels agents de l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d'investigació Criminal (DIC).

L'operatiu va ser especialment complex de coordinar, ja que alguns dels investigats eren portadors del coronavirus, i això va obligar a adoptar mesures addicionals de seguretat per evitar contagis durant el dispositiu, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Els detinguts van passar a disposició judicial i tots van quedar en llibertat amb càrrecs i a un d'ells com mesura cautelar li van decretar la retirada del passaport.