Les noves tecnologies han ajudat a millorar notablement activitats que abans eren molt més complexes. A través de moltes aplicacions com WhatsApp podem contactar amb els nostres familiars o amics en un instant. A més, podem enviar-los molts arxius o fins i tot anomenar-los de forma gratuïta.

El progrés tecnològic i la pandèmia ha ajudat també que es redueixin molts passos de la molesta burocràcia. De fet, molts tràmits es poden fer ara de forma online o a través de trucada. La presencialitat sembla que forma part del passat.

També hi ha un problema que ha crescut considerablement amb l'arribada de les noves tecnologies, hi ha moltes persones que es dediquen a estafar les altres a través de plataformes com WhatsApp per aconseguir les seves dades personals o bancàries.

La nova estafa de la tercera dosi

Des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat han alertat d'una nova estafa que utilitza la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus per enganyar les persones que tinguin pendent la cita per reforçar el seu  sistema immunitari.

Els estafadors trucaran a la víctima fent-se passar per personal mèdic. Els comentaran que ja tenen cita per vacunar-se amb la tercera dosi. Els diran que per acabar de concretar els tràmits els hauran de dir el codi que han rebut a través d'SMS.

Hackers

Hacker / Pixabay

Aquest codi no té res a veure amb la tercera dosi de la vacuna. Es tracta d'un codi de confirmació per accedir al compte de WhatsApp de la víctima i si es comparteix, qualsevol persona podrà accedir al seu perfil en l'aplicació de Meta a través de WhatsApp Web.

L'objectiu dels estafadors és el d'aconseguir tota la informació bancària i personal d'aquestes persones. Els criminals començaran a parlar amb els contactes de confiança per obtenir dades d'interès amb què puguin guanyar diners.

Les advertències de les autoritats

Les autoritats aconsellen no donar mai dades personals a persones que no coneguem. Podem perdre molts diners o podrien suplantar la nostra identitat amb molta facilitat.

També recorden que les cites per a la vacunació es demanen a través de les plataformes sanitàries de cada comunitat autònoma, per la qual cosa hem de desconfiar sempre que ens anomenin persones externes.

En el cas que hàgim caigut en aquesta estafa ho hauríem de denunciar a la policia. També caldrà aportar la quantitat de proves més gran possible perquè les autoritats puguin treballar millor i detenir els delinqüents.

També hauríem d'alertar WhatsApp per veure si ens poden ajudar a recuperar el control del nostre compte. L'empresa estarà alerta a aquest problema perquè no es repeteixi amb més usuaris si ho avisem.