Les noves tecnologies han ajudat que hi hagi un progrés i una evolució latent en molts aspectes de la vida quotidiana de moltes de les persones que han sabut adaptar-se a aquest avenç en molts àmbits diferents.

Tot i això, la tecnologia té un costat fosc que pot ser summament perillós i les persones que no coneguin en profunditat la importància de les seves dades personals poden ser estafades per algunes persones que estan interessades a enganyar-ne d'altres per aconseguir un benefici propi a costa dels altres.

En aquest sentit, l'aplicació WhatsApp, propietat de Meta, anteriorment coneguda com a Facebook, ha presentat un creixement preocupant en estafes a través d'aquesta app. Molts delinqüents intenten aprofitar-se de la popularitat d'aquesta aplicació de missatgeria instantània per contactar amb persones a la recerca de dades personals o bancàries.

L'estafa del familiar

La nova estafa que ha començat a popularitzar-se en les últimes setmanes és la coneguda com 'l'estafa del familiar'. En aquesta un usuari que no tenim guardat, òbviament, ens enviarà un missatge dient-nos que ens coneix i que ell o ella és un familiar al qual fa un temps que no veiem.

L'objectiu dels estafadors és el que la víctima sigui la que pregunta per algun familiar en concret que compleixi les condicions anteriorment esmentades i l'estafador s'apropiarà d'aquesta identitat per començar amb l'engany.

Els estafadors diran que han aconseguit el nostre número a través d'un familiar i demanaran un favor a la víctima. Diran que són en un país estranger i han perdut un vol de tornada a Espanya. També comentaran que les seves maletes sí que han aconseguit sortir i estan de camí, li demanaran la víctima que reculli l'equipatge a l'aeroport.

Per a això, sol·licitaran a la víctima les seves dades personals, nom complet, DNI, adreça... Tot per aconseguir la quantitat d'informació més gran possible. Amb aquestes dades es pot suplantar fàcilment una persona sense que ho sàpiga, la qual cosa pot ser summament perillós.

Des del compte de la Policia Local de Granada han publicat un tweet per encoratjar sobre aquesta estafa i han recordat el que s'ha de fer, no donar mai dades personals a persones que no coneguem.

Els delinqüents volen les nostres dades personals

Una altra estafa que estan duent a terme molts delinqüents és una de molt similar a l'anterior. Encara que en aquesta són més directes per aconseguir les dades personals d'altres persones. Li enviaran un missatge de WhatsApp a la víctima dient-li que han trobat el seu número a l'agenda del seu mòbil i no saben qui és.

L'objectiu dels estafadors serà el de guanyar-se la confiança de la víctima, aconseguint diverses dades personals. Fins i tot intentaran contactar amb la persona a qui li han parlat a través de xarxes socials, tot per aconseguir més informació personal.

És molt important no donar informació personal a les persones que no coneguem i en el cas que creguem que es pot tractar d'una estafa hauríem de denunciar-ho davant de les autoritats.