Apareix un nou cas d’estafa informàtica on els usuaris veuen la seva privacitat amenaçada. Els pirates informàtics envien un correu on suplanten a Amazon per aconseguir informació confidencial dels usuaris.

Suplanten la identitat d'Amazon per aconseguir informació privada

Els delinqüents cibernètics envien un correu fent-se passar per Amazon. Així aconsegueixen estafar i obtenir informació privada de l’usuari. El seu objectiu és obtenir dades de forma fraudulenta per aconseguir informació del compte bancari. Els Mossos d'Esquadra recomanen esborrar el correu directament, sense llegir el que està escrit. L'eliminació del correu ha de ser immediata. 

El correu conté la marca d’Amazon a l’inici i l'estil propi de l'empresa, de forma que és difícil saber diferenciar-lo d’un correu real. Dins del correu s’observa informació falsa com el bloqueig del compte i de les comandes. 

Amazon suplantación / Mossos d'Esquadra

Imatge del correu suplantant la identitat d'Amazon / Mossos d'Esquadra

L'estafa demana l'actualització de les dades de l'usuari

Els delinqüents enfoquen el fals problema en la direcció de facturació i la informació del propietari de la targeta. Posa que no coincideixen i que has de tornar a comprovar la teva informació com a usuari. El nom, la direcció i el número de telèfon són dades que demanen.

Expliquen que totes les comandes quedaran cancel·lades si no s’actualitzen les dades i que el compte quedarà cancel·lat. De forma que l'usuari no podria fer més compres. Al final del correu sol·liciten que l’usuari no obri cap compte a causa del retard que pot patir.

Les últimes estafes a Barcelona

Les estafes actuals no són únicament informàtiques. A Barcelona aquest mes de juliol els Mossos d’Esquadra van detenir cinc integrants d’un grup criminal que es dedicava a fer-se passar per una ONG.

Els seus integrants tenien com a objectiu principal les persones grans vulnerables. Els estafadors aturaven a les persones al carrer i demanaven les dades de la targeta de crèdit per fer un donatiu. Van aconseguir 26.000 euros amb aquesta estafa.

També el dilluns 5 de juliol es va desarticular una banda que falsificava els bitllets de transport públic a Barcelona.

Un representant de l’Autoritat del Transport Metropolità va denunciar el robatori d'algunes bobines de cartolines verges. Les bobines eren de l’L5 de metro entre Vall d’Hebron i la Sagrera.

La producció de cada bobina és d’uns mil nou-cents cinquanta títols per viatjar als diferents mitjans de transport. L’equip criminal clonava les targetes i simulava els títols originals. L’estafa va arribar a sumar més d’un milió d’euros.