La restauració és un dels sectors de l'economia que més ha rebut l'impacte per culpa de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. Omplir el restaurant o tenir una reserva important és com aigua de maig pels restauradors, que després de tenir tancats durant les setmanes de confinament i d'haver hagut de reduir el nombre de clients, pateixen amb neguit com serà la segona onada de coronavirus que sembla que ja tenim aquí.

Però no només la incertesa generada pel coronavirus pot fer anar de corcoll als restauradors, també les estafes que s'han viscut els darrers mesos poden fer perdre importants quantitats de diners als responsables i propietaris de restaurants. El darrer cas l'han viscut al restaurant Setze, al barri de Les Corts de Barcelona. El cas l'ha explicat un dels responsables del restaurant, Núria Parés, al 'Món a RAC1'.

Haguessin pogut perdre 6.500 euros

La perícia dels responsables del restaurant ha evitat que perdessin 6.500 euros. Els dubtes que els hi va generar l'explicació els va fer set cauts i poder aturar l'estafa. Tot va començar quan uns estrangers els hi van fer una reservar de diversos àpats i van dir que farien un pagament per avançat, per tal de poder fer la reserva.

Estafa Restaurante Cheque Falso copia

Imatge del xec fals que l'home que volia fer la reserva va enviar al restaurant Setze / RAC1

La reserva era per deu persones durant cinc dies. Les condicions eren molt assequibles pel restaurant, que van acceptar. Per fer el pagament, el desconegut que es feia passar per responsable del The Young Chelsea Brigde Club, va enviar un xec per valor de 6.500 euros. El pagament que volia fer l'home era superior a la quantitat que havien pactat i aquí és un comença l'estafa.

Un xec fals i després reclamen cobrar els diners

El xec que envien al restaurant és fals. Però quan es cobra, en el moment, el banc no detecta que és fals, i per tant, avança els diners al compte corrent. Quan els diners són al banc, la persona que ha emès el xec es posa en contacte amb el restaurant i diu que retira la reserva i demana recuperar part dels diners, que a més, eren més dels que havien pactat.

Normalment, els restauradors -o els responsables d'altres negocis que poden ser víctimes d'aquesta estafa- ja han cobrat els diners al banc -a l'espera que el banc detecti que és un xec fals- i llavors, quan es renegocia l'acord, els restauradors fan una transferència al presumpte estafador. Dies més tard, quan el banc detecta que es tracta d'un xec fals, retiren els diners del compte corrent dels propietaris del restaurant, fent-se efectiva l'estafa. Els estafadors ja tenen els seus diners, que els han transferit els del restaurant, i ells no han pagat res. Estafa rodona.

Restaurante Setze Estafa Barcelona

Imatge de l'interior del restaurant Setze, al barri de Les Corts de Barcelona / TripAdvisor

Per sort, van evitar l'estafa

Núria Parés, per sort, no va veure clar cobrar el xec i per tant, va evitar ser víctima d'aquesta estafa. Els hi hagueren pogut volar 6.500 euros del banc, una bona sotragada per aquest local de Les Corts.

Un restaurant, per cert, on tothom diu que s'hi menja la mar de bé. La desconfiança de Parés i Sergi Campos, l'altre responsable del restaurant, van evitar l'estafa. Igualment, ho han volgut denunciar a RAC1 per tal d'evitar-ne a altres persones i posar en coneixement de l'opinió pública aquesta nova estafa a la qual poden caure alguns restauradors.