El gremi del turisme ha estat un dels sectors més castigats per culpa de les restriccions que els governs han hagut d'aplicar per intentar contenir el coronavirus i sobretot, els propietaris d'hotels i de cases rurals, que durant mesos han vist com els seus establiments quedaven completament buits amb els diversos confinaments que se n'han anat decretant. Ara, però, quan tot torna a obrir, alguns d'aquests negocis han vist com algunes persones s'intentaven aprofitar d'ells.

És el cas de Lluís Corbella, el propietari de Mas Corbella, una casa rural a Alcover, a l'Alt Camp, que ha sigut víctima d'una estafa per part d'una dona que, segons sembla, és reincident. El cas l'ha explicat ell mateix a RAC1, que n'ha avançat la història, i n'ha donat més detalls en una conversa telefònica amb ElCaso.cat.

Una festa il·legal en una casa rural d'Alcover

Els fets es remunten a la setmana passada, abans del cap de setmana, quan el Mas Corbella va rebre una reserva pel cap de setmana i part de la setmana entrant. Una dona estrangera va demanar pressupost per anar amb la seva família a la masia durant diversos dies. Després d'acceptar el preu, uns 5.000 euros, va enviar documentació que, presumptament, justificava el pagament, i després, divendres, van anar a la masia i, després de recollir les claus, s'hi van instal·lar. Fins aquí tot semblava normal.

Si que la dona va insistir a estar sols a la masia -són tres cases en una sola masia, amb onze habitacions- però aquest fet no va fer sospitar, en un primer moment, als propietaris. Hi ha molts llogaters que demanen no tenir gent per la casa mentre ells hi són. Les alarmes van saltar la matinada de dissabte a diumenge, quan uns veïns van alertar al Lluís que hi havia molts cotxes a la finca. L'endemà, quan hi va anar la treballadora que té contractada la propietat, va trobar-se un escenari que no s'haguessin pogut imaginar.

Quan els van fer fora van destrossar la masia

Segons ha relatat el mateix Lluís Corbella, a la casa hi havia unes 200 persones, repartides per tota la finca, gran quantitat d'alcohol i de drogues i amb una festa en marxa que no complia amb les restriccions de la Covid-19. Van avisar els Mossos d'Esquadra i van fer fora la gent de la casa, i va ser aquí quan alguns d'ells van destrossar algunes de les estances de la casa abans de marxar. Van trencar vides, van llençar mobles per terra, etc.

Alguns dels assistents a la festa, d'entre 20 i 30 anys, van marxar com van poder. Alguns d'ells també a peu pel bosc. Els Mossos d'Esquadra van fer proves d'alcoholèmia i també van identificar a les persones que havien quedat a la masia, abans que acabessin de marxar. Segons els propietaris, es tractava de gent jove que havia pagat una gran quantitat de diners per rellogar -de manera fraudulenta- les habitacions de la masia. Alhora, també havien de pagar per les consumicions que prenien a la festa.

Mas Corbera - Alcover

Imatge de com va quedar la masia després de la festa / Lluís Corbella

Estafa: L'organitzadora de la festa no ha pagat l'estança

Però no només van deixar la casa rural cap per avall amb una festa il·legal amb una gernació de gent, la dona que havia llogat la casa i que havia facilitat les seves dades, ni es va presentar a la festa i ni va pagar els diners del lloguer de la masia.

Tot i que va assegurar que havia fet el pagament, presentant un document d'una suposada transferència, els propietaris de Mas Corbella no han rebut ni un sol euro. Segons ha explicat Lluís Corbella, la dona els hi va enviar un document que acreditava el pagament dels 5.000 euros des d'un compte bancari a l'estranger, que, en ser internacional, podria allargar el pagament dos o tres dies.

Com que la família havia d'estar a la finca fins dijous de la setmana següent, van pensar que no hi hauria problema, i que ja rebrien els diners a primers de setmana. Però ara mateix no han rebut ni un sol euro i Corbella ja no espera cobrar-ho.

Els Mossos investiguen més festes il·legals en cases rurals llogades

Lluís Corbella va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra que la dona que havia contractat el lloguer de la masia no havia pagat i que els hi havia omplert la finca de persones en una festa sense cap mena de control.

No era el primer cop que passava. La policia catalana té coneixement que aquest mateix modus operandi s'ha repetit, els darrers mesos, en diverses masies de Catalunya. En total, tot i que no totes s'han denunciat, els Mossos d'Esquadra tenen coneixement de cinc festes il·legals amb aquest mateix estil.

A més de la festa a l'Alt Camp, la policia catalana també ha detectat festes al Garraf, Banyoles, al Solsonès i en una masia del Maresme. Tot i això, els Mossos d'Esquadra no tenen clar que sempre sigui la mateixa dona que està darrere d'aquestes festes multitudinàries simulades en tranquil·les trobades familiars.

La dona, coneguda per les seves estafes

La dona que va llogar, amb una identitat falsa, el Mas Corbella no és una desconeguda. Segons han explicat fonts coneixedores de la investigació, aquesta dona ja acumula antecedents per altres estafes relacionades amb festes.

Una empresa de so ha confirmat que va llogar material audiovisual a la dona per fer unes festes a la zona alta de Barcelona i mai va pagar. Aquesta empresa ja s'ha posat en contacte amb Lluís Corbella per intercanviar informació i poder col·laborar amb la policia per poder caçar la presumpta estafadora. De moment, la policia catalana encara no l'ha pogut identificar.

Mas Corbera - Alcover

Imatge de l'estat actual de Mas Corbella, a Alcover / Lluís Corbella

La casa torna a estar perfecta

Malgrat tot, aquest cap de setmana Mas Corbella ja està llesta per tornar a ser llogada. Els propietaris, amb la col·laboració de diversos veïns, ha posat la casa a punt arreglant tots els desperfectes que van patir el cap de setmana passa. Les fotografies que ha enviat a ElCaso.cat el Lluís ho demostren. Dues famílies ja han fet reserva per aquest cap de setmana llarg -és festa al Cap i Casal, que celebren la segona Pasqua.

Mas Corbera - Alcover

Imatge de com ha quedat, després d'arreglar els desperfectes, la masia d'Alcover / Lluís Corbella