A les 00.00 h d'aquest diumenge ha decaigut l'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol per intentar contenir la propagació del coronavirus. Sense aquesta mesura especial, també han quedat sense efecte algunes de les mesures que hi havia en vigor, com, per exemple, el confinament nocturn.

Simulant la nit de canvi d'any, tot i que sense raïm, milers de joves han sortit al carrer per celebrar aquesta pretesa "llibertat" amb festes que s'han escampat, a la ciutat de Barcelona, per gairebé tots els districtes.

La policia, desbordada la primera nit post estat d'alarma

La policia de la ciutat i els Mossos d'Esquadra s'han vist desbordats pels grups de persones, la majoria joves, que han pres llocs com el Born, la plaça del MACBA, Arc de Triomf o les places de Gràcia. Sense la prohibició de sortir al carrer, la policia no ha pogut contenir les riuades de gent que s'han començat a veure pels carrers després de les dotze, tal com es pot veure en aquest vídeo-resum de la nit:

 

Tot i això, molts d'ells, sense respectar les mesures que encara segueixen vigents. Si bé s'ha acabat l'estat d'alarma, la pandèmia segueix i encara és obligat l'ús de mascareta a la via pública, no es poden fer reunions de més de sis persones i tampoc s'ha derogat l'ordenança municipal que prohibeix beure alcohol al carrer.

Abans d'acabar el toc de queda, festa a la platja

La tarda que s'ha viscut a la platja de la Barcelona, al Born i a Arc de Triomf ja feia pensar que la nit seria moguda. Abans de les deu centenars de persones s'han concentrat a la platja en una festa improvisada.

Final del Toc de Queda / Mar Acero

Imatge de les festes a la platja, abans de la finalització de l'estat d'alarma / Mar Acero

Música i alcohol fins passades les deu del vespre. Agents antiavalots de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la UREP, s'han desplegat per la platja i després de diversos avisos, han desallotjat a la gent que quedava a la sorra. Sense incidents abans de les onze la platja ha quedat controlada.

Després els agents s'han dirigit al passeig del Born. Una gernació estava instal·lada entre el Fossar de les Moreres, el passeig i la plaça del Born. També amb agents antiavalots, la policia de la ciutat els ha fet fora.

Final del Toc de Queda / Mar Acero

Desallotjament de la platja, per agents UREP de la Guàrdia Urbana / Mar Acero

Amb agents amb motocicletes, la policia també ha dispersat els grups que havien quedat pels carrers adjacents. L'objectiu de la policia era tenir el menys gent possible pel carrer a les 12, quan s'ha aixecat l'estat d'alarma i ha decaigut el confinament nocturn.

Al carrer: festes sense cap control

Però de res ha servit. Des de les dotze de la nit, ja 9 de maig, riuades de gent, sense gens de por a la Covid-19, han pres els carrers. Al Born un dels veïns ha baixat al carrer a celebrar-ho amb cava. Crits de "llibertat" des dels balcons, abraçades i música. La policia tenia controlat el passeig del Born, però la gent s'ha desplaçat pels carrers propers.

A la zona d'Arc de Triomf un grup d'unes mil persones han estat desallotjades per la policia i és on s'han viscut més moments de tensió. Alguns dels concentrats han llençat ampolles de vidre i llaunes contra la policia. Finalment, amb la col·laboració de la Brimo dels Mossos, amb material antiavalots, s'han fet fora les persones.

Final del Toc de Queda / Mar Acero

"Alegria" i "llibertat" pels carrers de Barcelona després de la finalització de l'estat d'alarma / Mar Acero

A la plaça del MACBA, al cor del Raval, la festa improvisada ha congregat unes 2.000 persones, sense gairebé cap mesura de seguretat. A les quatre de la matinada encara no s'havia pogut desallotjar. La policia s'ha vist desbordada tot i tenir un reforç, per aquesta nit, del 30% dels efectius.

Les places de Gràcia, plenes

Al barri de Gràcia la concentració més gran s'ha fet a la plaça de la Virreina. Segons la policia s'hi havien concentrat unes 600 persones. Igualment, però, totes les places, des de la del Nord fins a la del Sol, han tingut grups de joves durant tota la nit i matinada.

Final del Toc de Queda / Mar Acero

El joc del gat i la rata s'ha repetit per totes les places de Gràcia / Mar Acero

S'han viscut carreres de joves quan apareixien cotxes de la Guàrdia Urbana. Fonts de la policia de la ciutat han reconegut que no tenien més opció que moure la gent d'un costat a l'altre, però que sense gaire efectivitat. Quan les llums blaves desapareixien, les places es tornaven a omplir. El joc del gat i la rata s'ha allargat tota la nit.