Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones, una dona de 36 anys i un home de 35, ambdós de nacionalitat russa i veïns de Cambrils, com a presumptes autors dels delictes d’estafa, falsificació documental, ús de documentació falsa i usurpació d’estat civil. La parella hauria estafat 500.000 euros a través d'una estafa que consistia a llogar pisos de l'Eixample de Barcelona per mesos amb documentació falsa per a posar-los després al mercat d'apartaments turístics. Havien aconseguit obtenir un parc de disset pisos en cinc anys.

Estafes mitjançant presumptes apartaments turístics

En la majoria de casos qui arrendava el pis era l’home, que es presentava davant dels propietaris del pis amb el suposat propòsit de fer-ne un ús particular habitual. Per fer els tràmits utilitzava documentació falsa per emmascarar la seva identitat real.

Mossos d'Esquadra / Europa Press

Mossos d'Esquadra / Europa Press

Aleshores posaven els pisos al mercat de lloguer turístic sense que els propietaris en tinguessin coneixement i sense fer els tràmits administratius que regulen aquesta activitat. Obtenien un rendiment econòmic immediat pel preu que els arrendaments turístics tenen al mercat, molt superior al d’ús particular en règim de lloguer mensual.

La parella ha repetit aquests tràmits amb diversos pisos i ha acumulat una fortuna de mig milió d'euros. 

Durant la pandèmia, què?

A conseqüència dels efectes de la pandèmia van passar d’oferir allotjaments turístics per a residents en estades més llargues. D’aquesta manera optimitzaven el rendiment econòmic a partir de maximitzar l’ocupació dels immobles. En alguns casos inclús havien compartimentat els pisos per tenir més estances i així incrementaven els guanys. 

Evidentment, no abonaven cap de les taxes ni impostos que es generen per aquesta activitat. En la majoria dels casos tampoc satisfeien el lloguer que tenien contractat. Els propietaris, a més de la pèrdua d’ingressos que ascendeix a 149.712 euros, havien d’iniciar un procés judicial que es podia allargar diversos mesos per poder recuperar els pisos.

El passat 29 de març els agents van realitzar les detencions dels dos investigats al seu domicili de la localitat de Cambrils. Els arrestats van passar a disposició judicial el 31 de març i el jutge va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.