Aquest migdia, després de tres jornades de tasques d'extinció per part dels Bombers de la Generalitat, s'ha donat per estabilitzat l'incendi més gran d'enguany, que ha arrasat més de 1.700 hectàrees de massa forestal a la Conca de Barberà i l'Anoia.

Estabilitzat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia

Poc després de les dues d'aquest migdia, els Bombers de la Generalitat han comunicat la gran notícia que tot el país esperava.

L'incendi que des de dissabte cremava la Conca de Barberà i l'Anoia, ha estat estabilitzat, perimetrant-lo totalment i controlant les flames més perilloses.

Incendio Santa Coloma de Queralt / Bombers

Incendi Santa Coloma de Queralt / Bombers

Les flames han engolit més de 1.700 hectàrees de sól forestal, agrícola i urbà, obligant a les localitats de Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles a confinar les seves poblacions.

Localitats confinades i condicions meteorològiques determinants

Durant el matí s'han anat aixecant aquestes restriccions, tot i que moltes persones no poden tornar encara a les cases aïllades per prevenció.

La jornada de diumenge va ser especialment dura ateses les condicions a Santa Coloma de Queralt i Bellprat, on el vent va provocar diverses revifalles, que van complicar les tasques d'extinció per parts dels Bombers.

Al flanc esquerre es van iniciar diversos focus secundaris en direcció nord, animats pel vent de marinada, posant en màxima tensió els més de 400 bombers que treballen a la zona des d'aquest dissabte al vespre.

Més de 1.700 hectàrees cremades

Una gran part de l'èxit de l'estratègia depenia de les condicions meteorològiques d'aquest dilluns, que, afortunadament, han portat pluges i un vent molt més controlat.

Les precipitacions a la zona de la Conca de Barberà han permès que, cap a les deu del matí, el 90 % de les flames estiguessin perimetrades i estabilitzades. Aquest últim 10 % s'ha pogut estabilitzar ara, donant peu a l'optimisme de cara a la seva extinció.

Incendio Santa Coloma de Queralt / EFE

Incendi Santa Coloma de Queralt / EFE

Pel que fa a les causes d'aquest macroincendi, els Agents Rurals que hi investiguen, sospiten que va ser intencionat.

Treballen amb la hipòtesi que els focs de l'Empordà, al Montgrí i Ventalló fossin fruit d'una negligència o accident, atès que no s'han trobat causes naturals, línies elèctriques o burilla sospitoses. Els gossos dels agents no han trobat tampoc rastre de químics accelerants, com gasolina o combustibles.

Alzina Can Gol / Bombers

Alzina Can Gol / Bombers

Emblemes com l'alzina de Can Gol, a Sant Martí de Tous, que era una de les alzines més grans de l'Anoia i més velles de la Catalunya interior, han quedat totalment calcinats. Aquest icònic arbre tenia una amplada de capçada de més de 20 metres.

Ventalló i Montgrí controlats

Per altra banda, aquest matí, els Bombers han donat per controlat l'incendi forestal que ha arrasat des de dissabte més de 50 hectàrees a Ventalló, a l'Alt Empordà.

S'ha mantingut un dispositiu de quatre dotacions terrestres per remullar i revisar el perímetre. A més, l'incendi que va cremar el massís de Montgrí ha quedat controlat, relaxant la zona de l'Empordà, on han cremat centenars d'hectàrees en els últims dies.

Incendi Torroella de Montgrí / Bombers

Incendi Torroella de Montgrí / Bombers