La nit no ha sigut fàcil, però els Bombers han pogut aprofitar el poc vent i que les temperatures han baixat per treballar i gairebé perimetrar la totalitat de l'incendi que crema des de dos quarts de set de la tarda d'aquest dijous al Parc Natural del Massís del Montgrí, al terme municipal del Torroella de Montgrí, al Baix Empordà.

Aquest matí els Bombers han informat que segons les dades dels Agents Rurals, l'incendi al massís del Montgrí ha cremat unes 110 hectàrees de vegetació forestal dins del perímetre del parc natural.

Al llarg de la matinada, 62 dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat en l'extinció del foc, aprofitant al màxim la baixada de la temperatura, l'increment de les humitats relatives i la pèrdua d'intensitat del vent que bufava a la zona. Amb els primers rajos de llum, els Bombers han activat diversos recursos aeris que ja s'han sumat a les tasques d'extinció d'aquest incendi. Alguns aparells han fet nit a la zona d'Empuriabrava per tal de poder-se activar aquest matí a primera hora.

El perímetre de l'incendi, acotat

Durant la nit els Bombers de la Generalitat han aconseguit tancar gairebé tot el perímetre del foc, excepte un punt del flanc esquerre, que és ancorat en una zona de barrancs entre dues cingleres, que és molt inaccessible per terra pels efectius dels Bombers. Es tracta d'un incendi topogràfic, és a dir, de vegetació en superfície amb episodis puntuals de foc a les parts altes dels arbres, el que es coneix en l'argot de Bombers com un foc de torxa.

La zona on s'han concentrat les tasques dels bombers ha estat la del cap i el flanc dret, on al vespre el front de foc va saltar la pista forestal de la Barraca Trobada. En aquest punt, el foc ha evolucionat cap al Còrrec de Coma Llobera. El flanc esquerre ha avançat cap a una zona amb molt poca vegetació; cap al Puig Roig i el Puig de Carroig, i aquí ha corregut molt lentament, un fet important també per evitar la progressió i l'augment de la zona calcinada.

A la zona del cap de l'incendi, el Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya han fet diverses cremes controlades amb l'objectiu que el foc, quan hi arribés, ja no tingués gaire combustible per cremar i les flames perdessin intensitat. És una estratègia que fan servir els Bombers per crear espais ja cremats que evitin que les flames de l'incendi, quan arriben descontrolades, puguin saltar i seguir cremant.

Com a mesura preventiva, els Bombers de la Generalitat van recomanar anit l'evacuació d'una casa de colònies de la zona, tot i que el foc era molt lluny. L'evacuació es va decidir per estalviar el neguit als menors, a les seves famílies i al personal monitor. Uns autocars van traslladar la canalla (135 nens i nenes més 15 monitors) a Torroella de Montgrí, on han fet nit sans i estalvis. També es va tallar l'accés a no residents a les urbanitzacions Sobrestany, Torre Vella, Torre Gran i les Dunes.

Risc molt alt d'incendi a tot Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat va posar, ahir al matí, en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l'elevat risc d'incendis previst per ahir dijous i avui divendres.