Fidel Andrés Palomino Alaus, àlies Fito, era reclús de la presó de Turi, Cuenca, des de feia nou anys, condemnat per liderar la secta Uñas Negras, que va esquarterar diverses persones i que feia ritus satànics amb els seus cossos. Durant els motins a la presó Fito va morir, paradoxalment, assassinat de la mateixa forma.

Almenys 79 persones han mort en els motins de tres presons de l'Equador. Els reclusos han pres el control i les bandes criminals lluiten per dominar unes presons sobrepoblades.

Desmembren Fito, líder sectari

Fito complia una pena de 25 anys. Segons informa El Universo, el criminal liderava una "secta diabòlica" l'objectiu de la qual era exterminar presumptes delinqüents. En aquest ímpetu els assassinava i en desmembrava els cossos. Curiosa contradicció.

Fito hauria revelat que la meta de la seva organització era assassinar 200 persones per desmembrar-los. Simultàniament havien de pregar en nom de la secta.

Motins a l'Equador

Fito va ser un dels presos que va morir durant els motins ocorreguts en presons de l'Equador aquesta setmana. Almenys 79 morts i desenes de ferits en una cadena de violents enfrontaments a tres centres penitenciaris: presó de Turi, en la Regional de Guayaquil i en la de Latacunga. S'han descartat víctimes mortals entre els treballadors dels centres i policies.

Perquè tant enrenou? El director del Sistema Penitenciari, Edmundo Moncayo, va atribuir l'escalada de violència a una pugna de poder entre dues bandes, en auge després de l'assassinat d'un dels seus líders tot just recobrar la llibertat. Els antecedents es remunten a desembre de 2020. La mort del líder de la banda 'Els Choneros', conegut com a 'Rasquiña', va deixar un buit de poder entre l'organització criminal dins dels centres penitenciaris.

Les autoritats han descriuen la ferotge disputa que deslliuren bandes organitzades, que es "nodreixen del tràfic de drogues i que fan servir les presons com bases d'operacions".