L’Escuadrón de la Muerte peruà tenia atemorits als delinqüents del seu país. Un grup de policies corruptes, que moguts per aconseguir medalles i ascensos, es dedicava a executar de manera extrajudicial suposats delinqüents. La Policia Nacional espanyola ha detingut un exsotsoficial de la Policia Nacional del Perú que havien detectat a Guadalajara i que estava en cerca i captura per part de les autoritats del Perú per, com a mínim, deu assassinats. L’home, després d’escapar del seu país, s’havia instal·lat amb la família en aquesta ciutat, on la Policia Nacional espanyola el va identificar, ubicar i detenir la setmana passada. Segons ha informat la policia, la investigació va arrencar fa uns dies quan es va rebre una sol·licitud de col·laboració per part de les autoritats judicials i policials del Perú mitjançant l’oficina de la Interpol, amb la petició d’investigar si, tal com ells sospitaven, l’expolicia Alberto Mio Morocho s’havia instal·lat a Madrid.

Matar a canvi de medalles i ascensos

L’home arrestat va matar, segons les investigacions fetes al país americà, deu persones quan formava part del grup parapolicial il·legal del Escuadrón de la Muerte. Aquest grup, format per agents de la policia corruptes, es dedicava a captar informants, pagats per l'organització, que incentivaven delinqüents de la part baixa de la piràmide a cometre segrestos o robatoris de grans fortunes. La informació dels fets delictius es filtraven als policies, que quan actuaven, obrien foc sense cap mena de control, i abatien als presumptes delinqüents.

Asseguraven als seus superiors que havien hagut d’obrir foc com a darrera alternativa i així els eliminaven sense aixecar la llebre dels comandaments i, alhora, rebien condecoracions i ascensos. El grup s’havia format a la ciutat de Piura, però Morocho està acusat de matar tres persones al districte de Santa Anita Lima, sis més a Chiclayo l’any 2013 i una més a Banqueros de Ascarruz el setembre de 2014.

Segons la investigació feta al Perú, entre els anys 2012 i 2016 van cometre diversos assassinats, que els van voler emmascarar en actuacions violentes criminals i ara els hi demanen una condemna que pot superar els 35 anys de presó, si es confirmen les acusacions que la fiscalia peruana té contra ell.

A disposició de l'Audiència Nacional

Després de rebre l’ordre internacional, el grup especialitzat en la recerca i detenció de fugitius de la Policia Nacional, el van poder trobar a Guadalajara, on estava vivint amb la seva família. El van arrestar al voltant de casa seva i va ser traslladat a l’Audiència Nacional, on s’espera que el jutge autoritzi la seva extradició al Perú.